"Secretara lui Warren Buffett nu ar trebui să plătească o cotă de impozitare mai mare decat Warren Buffett. Nu există nicio justificare", spunea liderul de la Casa Albă în luna septembrie.

Rolul secretarei în încercarea lui Obama de a convinge Congresul să adopte planul de taxare propus de Buffett (cei care câştigă peste un milion de dolari să plătească taxe de cel puţin 30%), i-a determinat pe cei de la Forbes să-şi pună întrebări asupra venitului său.

Calculul revistei citate a pornit de la impozitul plătit de Debbie Bosanek, presupunând că nu are dividente semnificative sau venituri din investiţii precum şeful ei şi că nu este căsătorită. În caz contrar, e posibil ca rata mare de impozitare să se datoreze venitului pe care-l are soţul său.

Astfel, în contextul în care venitul lui Warren Buffett se bazează în special pe investiţii şi este impozitat cu 15%, trebuie să aflăm ce venit trebuie să aibă un contribuabil precum Bosanek pentru a plăti o rată de impozitare medie de peste 15 la sută.

Conform tabelului de taxare în funcţie de nivelul veniturilor, publicat de Fiscul american pe 2009, salariaţii cu un venit brut cuprins între 100.000 şi 200.000 de dolari trebuie să plătească un impozit de 12 procente. Adică sub taxa de 15% pe care o plăteşte Buffett, deci venitul trebuie să fie mai mare. Cei cu venituri cuprinse între 200.000 şi 500.000 de dolari plătesc o rată medie de impozitare de 19%, aşadar investitorul îşi plăteşte secretara cu peste 200.000 de dolari pe an. Cât peste 200.000 de dolari nu se ştie sigur.

Cert este că un american din doi câştigă sub 25.000 de dolari anual, ceea ce înseamnă că secretara lui Warren Buffett, la un venit de peste 200.000 de dolari pe an, trăieşte mai bine decât 90% dintre americani, în contextul în care circa 6% dintre americani câştigă peste 100.000 de dolari.
Debbie Bosanek este secretara lui Warren Buffett de 20 de ani.
Buffett cere majorarea taxelor pentru bogaţi
În luna august a anului trecut, miliardarul american a cerut autorităţilor să majoreze taxele pentru persoanele bogate, arătând că acestea plătesc impozite mai mici decât salariaţii cu venituri medii. În acest sens s-a dat drept exemplu: în 2010 el a realizat un venit brut de 62,855 milioane de dolari, pentru care a plătit un impozit de 17,4%. Motivul principal pentru care Buffett a plătit un impozit atât de mic este că o mare parte din veniturile sale au venit din investiţii, care sunt taxate mai puţin decât salariile. "Oamenii care fac bani din bani sunt impozitaţi mult mai puţin decât cei care fac bani din propria lor muncă", a spus Buffett.