Numărul de utilizatori care s-au confruntat cu cel puţin un program de monitorizare a depăşit 37.000, în primele opt luni ale anului 2019, în creştere cu 35% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, arată un raport publicat, de Kaspersky.

Conform specialiştilor, programele de tip stalkerware oferă posibilitatea de intruziune în viaţa privată a unei persoane, iar cei care le folosesc pot accesa mesajele, fotografiile, reţelele de socializare, localizarea geografică şi înregistrările audio sau de pe cameră ale victimei (în unele cazuri, acest lucru se poate face în timp real). „Spre deosebire de aplicaţiile legitime de control parental, aceste programe rulează ascunse în fundal, fără cunoştinţa sau consimţământul victimei. Ele sunt adesea promovate ca software pentru spionarea partenerilor”, susţin experţii.

Raportul Kaspersky arată că, în intervalul ianuarie – august din acest an, 37.532 de utilizatori unici au fost ţintă pentru cel puţin o tentativă de infiltrare a dispozitivului lor cu stalkerware, comparativ cu numărul din 2018, respectiv de 27.798 utilizatori unici.

„Deşi poate părea mai mică decât cifrele pentru alte tipuri de malware (de exemplu, este echivalentul a doar 9% dintre utilizatorii atacaţi de ameninţările financiare detectate în primul semestru din 2019), este important să reţineţi că, spre deosebire de majoritatea ameninţărilor la adresa utilizatorilor individuali, programele de tip stalkerware sunt de obicei utilizate împotriva unor victime alese cu precizie. De obicei, programele acestea trebuie instalate manual pe telefonul victimei, astfel încât atacatorul are nevoie de acces fizic la dispozitiv. În plus, pe piaţă sunt disponibile mai multe variante de stalkerware. Dacă în primele opt luni ale anului 2018, tehnologiile de detecţie Kaspersky au descoperit 290 de variante potenţial periculoase, în 2019 numărul respectiv a crescut cu aproape o treime, ajungând la 380. Schimbarea a fost însoţită de creşterea notabilă a numărului de cazuri în care produsele Kaspersky au detectat astfel de software pe dispozitivele utilizatorilor: în 2019, cifra a crescut cu 373%, ajungând la 518.223”, notează compania.

Printre sfaturile pe care le oferă specialiştii în vederea evitării situaţiei de a fi urmăriţi online, în timp real, se află: blocarea instalării de programelor din surse necunoscute, din setările smartphone-ului, să nu fie dezvăluită niciodată parola sau codul de acces pe dispozitivele mobile, chiar dacă este vorba despre o persoană de încredere, schimbarea setărilor de securitate de pe dispozitivul mobil în cazul se încheie o relaţie, dar şi utilizarea unei soluţii de securitate fiabilă.