În România, consumul anual de cartofi este de 100 de kg pe cap de locuitor, conform Institutului Național de Statistică.

În momentul de față, un kilogram de cartofi se vinde cu doi sau trei lei în piețe, iar în supermarketuri prețul poate ajunge şi la cinci lei. Gabriel Ungureanu, agricultor, cultivă cartofi în Braşov pe o sută de hectare. Anul trecut a cules în medie 45 de tone de pe un hectar, acum însă, cu 10 tone mai puţin, potrivit stirileprotv.ro

Prețul cartofului în Brașov

Agricultor: „Pornind de la o primăvară foarte rece, cu temperaturi chiar negative în luna aprilie, cu exces de umiditate în luna mai şi cu un sfârşit de vară secetos… toate acestea au dus la producţii ceva mai mici. Anul trecut preţul mediu la cartoful de consum a fost undeva în jur de 1,3. anul acesta suntem undeva la 1,5.”

Prețul cartofului în Ploiești

În Ploiești, la tarabele din pieţe, un kilogram de cartofi costă 3 lei.

Reporter: „S-au mai scumpit sau nu?”
Clienţi: „Un leu, un leu 50.“
Reporter: „Sunt româneşti sau aduşi din import?”
Clienţi: „Dumnezeu ştie.. dar noi preferăm româneşti.”

Viorel Grigorita, vânzător: „Mai mult de import aducem, ca şi clientul să fie mulţumit deşi e mai scump. De exemplu ăştia sunt din Franţa, eu nici clienţii nu îi mint sunt mulţumiţi de calitate, ai noştrii nu mai sunt caltativi.”

Prețul cartofului în Covasna

A fost un an dificul şi pentru acest bărbat din Sântionlunca, judeţul Covasna. El a obţinut doar jumătate din recolta de cartofi de anul trecut şi a dublat preţul, pentru a putea achita cheltuielile.

Reporter: „Cu cât dădeaţi anul trecut kilogramul de cartofi aici la poartă?“
Producător: „Un leu a fost.“
Reporter: „Şi acum?“
Producător: „Acum doi lei, aşa merge.“
Reporter: „De ce aţi scumpit?“
Producător: „N-a fost ploaie şi asta.“
Reporter: „Nu s-au făcut.“
Producător: „Da.”

Ce părere au specialiștii

Potrivit Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, anul acesta s-au recoltat cu 30% mai puţini cartofi decât anul trecut.

Procentul este însă contrazis de direcţiile agricole care susţin că scăderea este mai mică.

Reporter: „De ce credeţi că asociaţiile acestea de producători dau o scădere cu 30%?”

Csaba Joncze, directorul Direcţiei Agricole Covasna: „Nu ştiu ce calcule fac ei, calcule interne, sau care sunt parametrii la care ei se raportează. Noi ne raportăm la o producţie totală. Producţia de cartofi în judeţul Covasna, faţă de anul trecut, e cu 8,4% mai mică. Anul trecut am avut o producţie medie de 25 de tone, acum avem o producţie de 23 de tone.”

În ultimele luni, cartofii s-au scumpit în medie cu 20% comparativ cu anul trecut.