Consiliul General al Municipiului București a decis să vină cu noi modificări pentru terasele din Centrul Vechi al Capitalei în urma majorării numărului de cazuri. Astfel, noul proiect a fost pus pe ordinea de zi a ședinței de miercuri.

Ce prevede proiectul

Proiectul stipulează că articolul 3, alineatul 3 din acest regulament, conform căruia „la avizare se va urmări pe cât posibil ca terasele sezoniere învecinate să aibă lăţimi egale” este înlocuit de următoarele prevederi:

„La avizare şi amplasare se vor utiliza dungile de ghidaj/delimitare ce vor fi figurate pe planurile anexă la prezentul regulament, astfel încât să asigure pe axul străzii o distanţă (culoar) liberă de 4 m.

Este obligaţia agentului economic să aibă terasa delimitată. În situaţia în care nu este delimitată, avizul nu este valabil. Operaţiunea de trasare se va face de către Administraţia Străzilor”.

Articolul 4 va suferi și el modificări

„Între terase se va putea realiza o separare faţă de vecini şi maximum 2,5 m faţă de stradă exclusiv din elemente de mobilier urban din: a) sticlă (geam securizat) clară, dimensiune maximă L= 1,25m, H=1,50m, montată în cadre metalice, negre, sprijinită pe tălpici şi nefixată în pavajul străzii, nedepăşind suprafaţa spaţiului închiriat. b) jardiniere de lemn/metal, dimensiuni maxime L=1,25m, H=1,50m, l=0,50m, simplu aşezate pe pavajul străzii”.

Articolul 6, litera d va avea modificări

„Sunt asigurate condiţiile privind stabilitatea şi siguranţa faţadelor imobilelor în dreptul cărora se amenajează terasele sezoniere. În dreptul clădirilor cu faţade degradate, cu pericol de prăbuşire a elementelor decorative, tencuieli, etc, amplasarea teraselor sezoniere este posibilă numai după reabilitarea faţadei. Constatarea va fi făcută de către o comisie stabilită prin Dispoziţie a Primarului General”.

Aproviziunearea

Articolul 11, litera h din regulament privind aprovizionarea unităţilor urmează să stipuleze: „Aprovizionarea unităţilor se va desfăşura zilnic între orele 06:00 şi 10:00. Accesul în afara acestui interval se va putea face cu plata unui tarif în valoare de 300 lei/acces. Plata se va face către Administraţia Străzilor Bucureşti. Mijloacele auto care asigură aprovizionarea vor avea acces în Centrul istoric astfel: intrare pe Str. Doamnei şi Str. Lipscani şi ieşire pe Str. Şelari şi Str. Căldărari”.

De asemenea, articolul 12, litera h potrivit căruia pe terasele sezoniere sunt interzise mobilierul pentru servire, inclusiv automatele de vânzare, instalaţiile frigorifice, de preparare a produselor sau de spălare a veselei, standurile/vitrinele de prezentare a produselor şi aparatura electronică de tip tv, plasmă, LCD, LED, video-proiectoare, inclusiv alimentarea cu energie electrică a acestora, se modifică, adăugându-se menţiunea „cu excepţia marilor evenimente cultural-sportive”.

Măsurile vor fi în vigoare pe toată durata anului

Proiectul propune extinderea aplicării prevederilor regulamentului pentru terasele sezoniere din Centrul Istoric Bucureşti pe întreaga durată a anului, în prezent acestea vizând desfăşurarea activităţilor de alimentaţie publică pe terase sezoniere amplasate în zonele protejate şi în Centrul Istoric Bucureşti în perioada 15 martie – 15 noiembrie.

Potrivit referatului de aprobare a proiectului, modificările propuse în regulament vin în sprijinul măsurilor legale recent adoptate în vederea prevenirii şi combaterii COVID-19, avându-se în vedere reglementări clare cu privire la suprafeţele utilizate de către terase, modul acestora de amplasare, astfel încât să se respecte prevederile în privinţa distanţării sociale.