Marea Britanie a notificat oficial Uniunea Europeană cu privire la intenţia sa de a se retrage din misiunile militare ale blocului comunitar până la sfârşitul acestui an, i-au anunţat miercuri oficiali europeni pe reprezentanţii statelor membre, potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, conform Agerpres.

Fiind una dintre cele mai mari forţe militare europene, Marea Britanie a jucat un rol central în eforturile de securitate europene, dar negociatorii europeni şi britanici au convenit în anul 2018 că Marea Britanie va putea opta să nu continue să conducă ori să ia parte la misiuni militare europene după ce nu va mai fi membră a UE.

Spania şi Italia au fost de acord să-şi asume un rol sporit în multe dintre cele 17 misiuni de menţinere a păcii sau de instruire desfăşurate de UE în lume.

Negocierile privind un acord continuă

Regatul Unit şi UE reiau joi după-amiază negocierilor privind încheierea unui acord comercial post-Brexit, a anunţat miercuri negociatorul-şef britanic David Frost, în urma unui apel al negociatorului-şef european Michel Barnier, relatează Reuters.

„Discuţii intensive se vor desfăşura în fiecare zi începând de mâine după-amiază, 22 octombrie, la Londra”, a scris Frost pe Twitter.

Într-o declaraţie separată, un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a menţionat că nu există nicio garanţie că aceste discuţii se vor încheia cu un succes, adăugând însă că cea mai bună soluţie este încheierea unui acord.

”Este nevoie de doi pentru a ajunge la un acord”, a subliniat purtătorul de cuvânt, după ce săptămâna trecută guvernul britanic a transmis că dacă europenii nu-şi flexibilizează poziţia Londra consideră aceste negocieri încheiate. ”Este foarte posibil ca negocierile să nu reuşească. În acest caz, Regatul Unit va încheia perioada de tranziţie în termeni australieni şi aşa vom prospera”, a adăugat acesta.

Anunţul Londrei survine după ce negociatorul-şef european, Michel Barnier, s-a declarat miercuri pregătit să caute ”compromisuri necesare, de fiecare parte”, astfel încât Bruxellesul şi Londra să încheie un acord comercial.

În urma summitului european desfăşurat săptămâna trecută Bruxellesul a cerut Londrei să facă ceea ce este ”necesar pentru ca un acord să fie posibil” în puţinul timp rămas până la terminarea perioadei de tranziţie post-Brexit, la 31 decembrie.