Se schimbă radical buletinul. Românii care vor opta pentru o carte de identitate electronică vor avea parte de o serie de avantaje. Ei vor putea beneficia şi de semnătură digitală. Acest lucru se va întâmpla începând din luna august. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman.

În acest moment, cei care vor să semneze documente în format digital trebuie să achiziţioneze un soft special. Acesta poate costa până la 100 de euro. Până la implementarea noilor „buletine cu cip”, singura semnătură recunoscută de statul român este cea „de mână”, pe documente în format letric.

„Din august vom începe să avem documente de identitate electronice. Dimensiunile vor fi comparabile cu cele ale unui card bancar. Acest instrument va conţine, pe lângă identitatea digitală, un spaţiu digital în care fiecare persoană va putea stoca «semnătura digitală». Statul român trebuie să asigure fiecărui cetăţean dreptul de a semna electronic, asumându-şi costurile acestui instrument. Romania, go digital!”, a scris ieri, pe Facebook, ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman.

La ce ajută noile modificări de pe buletin

Mulți români se pot întreba de ce ar opta pentru o semnătura digitală? Un exemplu în acest sens, românii din localităţile carantinate trebuie să prezinte Poliţiei o declaraţie pe propria răspundere. Din document trebuie din care să reiasă că se încadrează în cazurile pentru care deplasarea în afara limitelor stabilite este absolut necesară. Însă doar cei care au achiziţionat un program special care asigură securitatea şi certifică semnătura digitală pot prezenta această declaraţie semnată direct pe telefonul mobil. Ceilalţi sunt obligaţi să completeze formularul pe hârtie, în format letric, apoi să semneze „de mână”.

STS a pus la dispoziţia românilor o aplicaţie care uşurează completarea declaraţiei pe propria răspundere. Declaraţia se va completa pe site-ul „Formular.STS.ro”, dar tot trebuie printată şi semnată de mână. Un soft special costă circa 100 de euro şi – la fel ca multe soluţii digitale – are valabilitate limitată la un an sau doi, în funcţie de compania de la care este cumpărat. În cazul noilor cărţi de identitate, acestea vor avea inclusă şi certificarea semnăturii, deci statul va plăti acel soft.

Cine va beneficia de noile cărți de identitate

Noile buletine vor fi eliberate şi pentru copiii de 0-14 ani, la solicitarea părinţilor. Informaţiile fiecărui român vor fi trecute pe ambele părţi ale actului de identitate. Va fi un document mult mai sigur, spun autorităţile. Cartea de identitate electronică va putea fi solicitată de la 12 ani, şi nu de la 14 ani, ca până acum. Dar părinţii pot face o cerere dacă îşi doresc să aibă carte de identitate cei mici chiar mai devreme. Cererea pentru eliberarea actului de identitate trebuie să fie semnată de către ambii părinţi, prezenţi.

Dacă este doar un singur părinte, are nevoie de declaraţie de la celălalt părinte, eliberată la notar/consulat. Cartea de identitate simplă conţine date şi informaţii, înscrise pe faţă şi pe verso şi are formatul unui card. Cartea electronică de identitate va conţine, pe lângă datele prevăzute pentru cartea de identitate simplă, şi un cip. Fiecare poate alege ce fel de carte de identitate doreşte.