Raportorul special al ONU pentru drepturile omului din Belarus, Anais Marin, a îndemnat oamenii să nu lase o altă Cortină de Fier să apară pe continentul european.

„Să nu lăsăm ca o altă Cortină de Fier să coboare pe continentul european”, a îndemnat Anais Marin, evocând o situaţie „catastrofală” în Belarus.

Declarația acestuia vine în contextul în care peste 10 mii de persoane au fost arestate în mod abuziv în Belarus. Anais Marin a mai precizat că există peste 500 de mărturii de tortură și mii de cazuri de bătăi cu sălbăticie.

Cerere de eliberare a persoanelor arestate

În cadrul unei reuniuni de urgență la Geneva pe tema situației din Belarus, reportorul special ONU a cerut autorităților din Belarus să elibereze persoanele arestate din motive politice. În plus, aceasta a mai cerut abandonarea dosarelor deschide împotriva lor.

Reuniunea de urgență a ONU a fost inițiată de către Germania a fost întreruptă de mai multe ori de delegații sub pretextul unor chestiuni de procedură.

Iuri Ambrazevici, ambasadorul belarus la ONU, a criticat solicitarea pentru organizaţia internaţională, calificând-o drept o ingerinţă în alegerile din ţara sa.

Ce spune Lukașenko cu privire la frontiere

Frontierele Republicii Belarus erau deschise vineri, la o zi după declaraţia preşedintelui Aleksandr Lukaşenko prin care anunţa închiderea acestora şi posibilitatea unui ‘război’ cu vecinii săi, pe care îi acuză de susţinerea protestelor împotriva sa, relatează France Presse, citat de Agerpres.

Serviciul belarus pentru frontiera de stat a anunţat pe aplicaţia Telegram că ‘a fost întărit controlul’ şi au fost ‘desfăşurate întăriri tactice’ la frontierele belaruse. Dar ‘punctele de control operează intrări şi ieşiri’ din ţară.

Cu o seară înainte, Lukaşenko anunţase închiderea frontierelor Belarus, la un forum dedicat femeilor, şi o mobilizare a ‘jumătate’ din armată la frontierele cu Lituania, Letonia, Polonia şi Ucraina, precum şi închiderea lor din cauza unei ameninţări cu un ‘război fierbinte’.

‘Nu vreau ca ţara noastră să intre în război. Chiar mai puţin decât Belarus, Polonia şi Lituania devin scena unor acţiuni militare unde sunt rezolvate probleme care nu sunt ale noastre’, a spus liderul de la Minsk, agitând spectrul unor ‘inamici externi’.

Premierul lituanian Saulius Skvernelis a minimalizat aceste afirmaţii, calificându-le drept gesticulaţii ‘zgomotoase’ şi relevând că ‘nicio decizie’ de a închide frontierele nu a fost luată deocamdată la Minsk, iar orice acţiune în acest sens ‘ar afecta în primul rând economia şi populaţia din Belarus’.