Sute de mii de români s-ar putea bucura din nou de muzică și de spectacole din vară, specialiștii analizând în ce condiții s-ar putea desfășura aceste evenimente, fără să fie pusă în pericol siguranța participanților.

Ministrul Culturii a declarat că se lucrează la două programe pilot, inspirate de cele aplicate deja în alte țări din Occident. Mai exact, la spectacole ar urma să fie permis accesul persoanelor testate, vaccinate sau care au trecut prin boală. Ministrul Bogdan Gheorghiu a punctat faptul că Opera Națională și Teatrul Național din București vor fi incluse în aceste programe.

Concertele ar putea fi posibile în anumite condiții

„Balanța, din punctul nostru de vedere, înclină spre înăsprirea normelor odată cu o eventuală înrăutățire a cifrelor, dar să se evite închiderea totală. Până pe 15 aprilie vom veni cu două seturi de norme, atât pentru evenimentele indoor, dar și pentru evenimentele outdoor.

În primă fază am luat în calcul un program pilot doar pentru zona concertelor, în colaborare cu Opera Națională din București, dar vă anunț în premieră că avem în vedere un program pilot și pe componenta de teatru indoor și vom implica în acest sens Teatrul Național București.

Și Spania și Olanda au început deja programele pilot. Am studiat și noi ce s-a întâmplat acolo. În Spania a fost un eveniment cu 5.000 de participanți. Participanții au fost testați cu teste antigen în trei centre de testare, rezultatul testului a venit printr-o aplicație pe mobil în 10-15 minute, cu posibilitatea de a plăti biletul”, a declarat ministrul Culturii pentru Digi24.

Bogdan Gheorghiu a precizat că persoanele care prezintă dovada vaccinării sau a faptului că au trecut prin boală nu vor fi testate.

„Vor fi testați doar cei care nu pot prezenta dovada vaccinării sau dovada faptului că au trecut deja prin boală și s-au imunizat”,

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim