Reprezentantul României la OMS a vorbit marţi cu Marius Tucă despre varianta deschiderii restaurantelor şi teatrelor. Potrivit acestuia, ele trebuie redeschise doar în zonele unde sunt înregistrate puţine cazuri.

„Noi avem un număr de cazuri în creştere, suntem pe primul loc în Uniunea Europeană cu 80 de infectaţi la 100.000 de locuitori, într-un interval de două săptămâni. Italia are 6, Grecia 3-4, Franţa 8, Spania aproape 60.

Dacă luăm o măsură de redeschidere a restaurantelor, teatrelor, acest lucru va avea un impact, chiar dacă minimal, care se corelează cu o situaţie îngrijorătoare”, a precizat Alexandru Rafila.

E nevoie de un proiect

Totodată, Rafila este de părere că ar puteaa fi iniţiat un proiect pilot în zonele cu foarte puţine cazuri de noi infectaţi, să se relaxeze măsurile, să se redeschidă restaurantele, teatrele.

„Ai cazuri, nu deschizi. Unde nu am cazuri, pot să deschid. Şi în România, sunt zone cu foarte puţine cazuri zilnice şi am putea să le folosim ca proiect pilot pentru relaxarea unor măsuri.

Să vedem ce se întâmplă două săptămâni dacă deschid restaurantele în judeţul Harghita, de exemplu, că acolo am puţine cazuri”, a mai spus profesorul Alexandru Rafila.

Boala poate fi oprită doar printr-un vaccin

În ceea ce privește cifra care condiţionează oprirea transmisibilităţii, potrivit acestuia, este estimată la 60% – 80%, şi este nevoie de mulţi ani să se atingă.

Totodată, profesorul consideră că singura speranță rămâne doar vaccinul.

„Cred că, pe parcursul trecerii timpului, o să ne dăm seama că boala asta poate fi oprită doar cu vaccin, pentru că ne trebuie mulţi ani astfel încât populaţia să fie imunizată în grup”, a subliniat Rafila.

De cealaltă parte, din punct de vedere al sănătăţii publice, testările celor care pleacă în vacanţă şi au nevoie sau, pur şi simplu, sunt curioşi dacă au luat virusul, sunt inutile.

„Eu sunt de acord să testăm, dar să testăm acolo unde avem o şansă să găsim oameni infectaţi, nu să testăm aiurea, pe bază de voluntariat, adică cine vrea să se testeze pentru că toată lumea e curioasă, dar din punct de vedere al sănătăţii publice, nu foloseşte la nimic”, mai spune Alexandru Rafila.

SURSA FOTO INQUAM/George Călin