Regatul şi Uniunea au minimalizat şansele ajungerii la un acord imediat cu privire la Brexit, însă Londra şi Bruxellesul par să se apropie de un compromis juridic pe care May speră ca Parlamentul britanic să-l adopte, potrivit unor surse diplomatice.

Negocierile între britanici şi europeni se concentrează de-acum asupra obţinerii unor garanţii suplimentare cu privire la caracterul temporar al ”plasei de siguranţă” irlandeze (”backstop”), a anunţat Guvernul britanic, relatează Reuters.

Ministerul britanic de Interne a anunţat, într-un comunicat, în urma unei întâlniri între ministrul Brexitului Stephen Barclay, consilierul juridic al Guvernului (attorney general) Geoffrey Cox şi negociatori europeni în frunte cu Michel Barnier, că premierul Theresa May nu mai încearcă să redeschidă acordul retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE).

Ministerul insistă însă că această opţiune rămâne opţiunea preferată a Guvernului, scrie News.ro.

”Modul cel mai simplu de a obţine modificări constrângătoare din punct de vedere juridic cu privire la backstop este redeschiderea acordului retragerii. Aceasta rămâne poziţia guvernului”, afirmă ministerul.

Însă, continuă ministerul în comunicat, ”premierul şi preşedintele Comisiei Euroene (CE) Jean-Claude Juncker au convenit că ar trebui să se concentreze acum asupra eforturilor lor cu privire la garanţii legate de backstop care să sublinieze încă o dată caracterul temporar şi care să ofere ambelor părţi garanţii juridice adecvate”.

Ministerul insistă de asemenea asupra necesităţii de a se proceda la ”aranjamente complementare şi (cu privire la) declaraţia politică, pentru a se ajunge la un acord reciproc acceptabil”.

De altfel, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat joi ”nu foarte optimist” în legătură cu posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană cu un acord, dar a avertizat că orice eşec de a conveni asupra unui Brexit va fi costisitor din punct de vedere economic.

 

„Dacă nu urmează să aibă loc niciun vot – şi nu pot exclude asta – atunci acest fapt ar avea consecinţe sociale şi economice teribile în Marea Britanie şi pe continent, aşa că eforturile mele sunt orientate într-o manieră care poate evita ce este cel mai rău. Însă, nu sunt foarte optimist atunci când vine vorba despre această chestiune”, a spus şeful executivului comunitar, care s-a întâlnit miercuri, la Bruxelles, cu premierul britanic Theresa May.

De asemenea, negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier a declarat vineri că nu exclude o amânare a datei ieşirii Regatului Unit din Uniunea Eurpeană (UE), stabilită la 29 martie, dar că liderilor europeni le revina sarcina să ia o decizie în acest sens, relatează Reuters.