Credeam că pandemia de coronavirus va pierde teren, dar specialiştii atrag atenţia. Valul trei al pandemiei a venit deja. Suntem în ritm cu Europa, acolo unde a explodat iar numărul de cazuri!

Musta anunţă startul celui de-al treilea val

Medicul spune că până când 50% din populație nu se va vaccina, numărul de cazuri nu se va diminua. „Toată Europa se confruntă cu un număr foarte mare de cazuri, motiv pentru care apar restricţii noi în toate ţările europene.

Este foarte logic să ajungă şi la noi. De asemenea, am văzut în ultimele două săptămâni că numărul cazurilor este în creştere, iar spitalul nostru se confruntă cu o presiune foarte mare, locurile fiind aproape în întregime ocupate. Şi spitalele suport au un număr mare de pacienţi”, susţine doctorul Musta.

Mai mult, medicul dezvăluie că singura metodă de a încerca să oprim acest al treilea val este să prevenim. „Aş dori să reamintesc aceste reguli: purtarea măştii, distanţarea socială şi igiena tegumentelor.

Sunt foarte, foarte importante. Pe de altă parte, este nevoie de vaccinarea cât mai rapidă, în special a celor cu factori de risc, pentru că am observat că la ora actuală marea majoritate a persoanelor internate sunt persoane în vârstă cu multiple comorbidităţi”, a mai declarat Virgil Musta, conform adevarul.ro.

„Dacă vaccinarea este un factor important în reducerea numărului de cazuri, aceasta va reduce când ajunge la un nivel de peste 40-50 la sută.

Deşi suntem printre ţările cu cea mai bună rată de vaccinare, avem doar aproximativ 10 la sută din populaţie, ceea ce este încă puţin. Este încă greu să se simtă”, a mai declarat medicul, menționând că această creștere este generată şi de tulpina britanică.

Cât despre purtarea măştii, Virgil Musta crede că oamenii s-au săturat de această măsură anti-COVID. „Dacă veţi merge pe stradă, în zona centrală sau în anumite spaţii închise, o să vedeţi că, deşi lumea aparent respectă, aceste zone sunt foarte aglomerate şi foarte mulţi ţin de formă masca.

O ţin între bărbie şi gură şi puţini acoperă şi nasul ca să nu existe contaminări”, a mai declarat doctorul Virgil Musta.