Salariul minim va fi majorat de anul viitor! Premierul Florin Cîțu tocmai a anunțat

Sâmbătă, premierul Florin Cîțu a anunțat că salariile românilor vor crește cu 10 procente din ianuarie 2022. Acesta a mai spus că vrea ca formula de creștere a salariului să fie aplicată de la an la an, subliniind că nu dorește ca salariul minim să fie un instrument public.

„Da, va creste. Cred ca va creste de la 1 ianuarie. Varianta spre care mergem este de 10%. Pe langa asta, vreau o formula care sa se aplice in fiecare an, nu vreau sa negociem an de an, nu vreau sa fie salariul minim un instrument politic”, a declarat premierul Florin Cîţu.

Proiecția privind majorarea salariului minim va fi prezentată săptămâna viitoare

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunțat, în cursul zilei de joi, că Guvernul va prezenta săptămâna viitoare proiecţia proprie privind majorarea salariului minim pe economie.

„Pentru prima dată, la început de toamnă suntem trei părţi aşezate la aceeaşi masă care au agreat necesitatea majorării salariului minim, şi vorbesc de sindicate, patronate şi Guvern.

Salariul minim este insuficient în momentul de faţă şi trebuie să crească. Ca atare, am discutat deja cu prim-ministrul şi săptămâna viitoare vom prezenta o proiecţie a noastră, plecând de la solicitările sindicatelor şi patronatelor, de majorare a salariului minim, de ancorare a acestei majorări în indicatori economici, astfel încât să existe şi predictibilitate pentru mediul de afaceri ca aceste locuri de muncă cu salariul minim să fie sustenabile.

Majorarea salariului minim va avea un efect direct şi asupra prevenirii migraţiei românilor”, a afirmat Raluca Turcan.

Mai mult decât atât, ministrul Muncii a anunțat marți, de la Ploiești, că Executivul ia în considerare majorarea salariului minim mai devreme de sfârșitul acestui an. Decizia de majorare a fost luată în contextul creșterii prețurilor. Propunerile de majorare au fost între 8 și 12 procente.

Până în prezent, patronatele s-au declarat de acord cu majorarea de 8% şi au respins varianta creşterii salariului minim din noiembrie sau decembrie, în timp ce sindicatele au cerut o creştere mai mare, de până la 14%.

Sursa foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu