Update:

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Roxana Cercel, a declarat vineri că 17 şcoli din Capitală au trecut din scenariul galben în cel roşu.

„Este vorba despre 17 şcoli care au trecut din scenariul galben în scenariul roşu pentru 14 zile”, a spus Cercel.

1 Colegiul naţional de Informatică Tudor Vianu, Sectorul 1 10 Şcoala Gimnazială nr. 79, Sectorul 4
2 Liceul Teoretic Biligv Miguel de Cervantes, Sectorul 1 11 Şcoala Gimnazială nr. 97, Sectorul 4
3 Colegiul Naţional Spiru Haret, Sectorul 2 12 Şcoala Gimnazială, nr. 194, Sectorul 4
4 Colegiul Naţional Emil Racoviţă, Sectorul 2 13 Şcoala Gimnazială International Premiul School of Bucharest, Sectorul 4
5 Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Sectorul 2 14 Şcoala Gimnazială Principesa Margareta, Sectorul 5
6 Şcoala Gimnazială Cezar Bolliac, Sectorul 3 15 Şcoala Gimnazială nr. 150, Sectorul 5
7 Liceul Teoretic Dante Alighieri, Sectorul 3 16 Şcoala Gimnazială Regina Maria, Sectorul 6
8 Şcoala Gimnalizială nr. 175, Sectorul 3 17 Şcoala Gimnazială nr. 117, Sectorul 6
9 Colegiul Naţional Gheorghe Şincai, Sectorul 4

Întrebată dacă este posibil ca toate unităţile de învăţământ din Capitală să treacă în scenariul roşu în viitorul apropiat, ea a răspuns: „Nu ştiu să vă spun, (…) în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de ceea ce hotărăşte Direcţia de Sănătate Publică şi experţii”.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit vineri în şedinţă, la sediul Prefecturii Capitalei.

„În urma evaluărilor, 17 unităţi au trecut din scenariul galben în scenariul roşu, iar alte 12 din scenariul roşu în scenariul galben. Şcolile care au trecut în scenariul roşu au însumat cel puţin trei cazuri (de COVID-19 – n.r.) la nivel de unitate”, a explicat Roxana Cercel.

Întrebată ce se întâmplă dacă se înregistrează două cazuri de COVID-19 la elevi şi două la cadre didactice, ea a precizat că evaluarea se face în rândul elevilor, pentru că se presupune că adulţii respectă regulile de protecţie sanitară – poartă mască, păstrează distanţa, ceea ce înseamnă că nu sunt un pericol pentru copii.

De asemenea, 12 școli au intrat în scenariul galben.

1 Şcoala primară Teddybar, Sectorul 1 7 Şcoala Gimnazială Mirceal Sântimbreanu, sectorul 5
2 Colegiul Naţional Şcoala Centrală, Sectorul 2 8 Şcoala Gimnazială nr. 280, Sectorul 5
3 Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţe de Vedere, Sectorul 2 9 Grădiniţa nr. 178, Sectorul 5
4 Şcoala gimnazială Leonardo da Vinci, Sectorul 3 10 Grădiniţa nr. 245, Sectorul 5
5 Şcoala Gimnazială Nicolae Labiş, Sectorul 3 11 Şcoala Gimnazială nr 143, Sectorul 5
6 Şcoala Gimnazială Specială nr. 3, Sectorul 4 12 Colegiul Economic Viilor, Sectorul 5

Știrea inițială:

Conform surselor Antena 3, Comitetul pentru Situații de Urgență ar putea lua azi decizia închiderii școlilor în Capitală, în contextul în care numărul infectărilor cu COVID-19 au crescut, depășind cu mult pragul de 1,5 infectări la 1.000 de locuitori.

Numărul elevilor care s-au îmbolnăvit de COVID-19 a crescut cu aproape un sfert în ultima săptămână. Sunt deja aproape 2.800 de cazuri noi raportate de la începutul anului școlar, mai scrie sursa citată, care amintește că 11 școli din București intră în scenariul roșu.

La nivel național peste 380 de școli funcționează după acest scenariu, iar numărul îmbolnăvirilor după a treia săptămână de cursuri a crescut cu 22%, față de prima săptămână a anului școlar.

Consiliul Național al Elevilor recomandă scenariul roșu pentru toată România

Consiliul Naţional Elevilor consideră că este „extrem de important” ca şcolile să înceapă pregătirile pentru tranziţia la educaţie exclusiv online, „scenariu care pare din ce în ce mai probabil” în contextul creşterii numărului de persoane infectate cu noul coronavirus.

„Acesta e momentul pe care toţi îl anticipam cu teamă: creşterea rapidă, incontrolabilă, a numărului de cazuri şi apariţia acestora inclusiv în unităţile de învăţământ. Facem apel la autorităţi, cu precădere la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, la primari şi la directorii unităţilor de învăţământ, să ia toate măsurile care se impun pentru a garanta faptul că tranziţia la educaţia exclusiv online poate fi făcută oricând, dacă va fi nevoie. Sănătatea elevilor şi a profesorilor trebuie să aibă prioritate!”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, potrivit unui comunicat remis miercuri presei.

Potrivit CNE, pentru mulţi elevi, lipsa materialelor de protecţie sanitară oferite de către autorităţi „şi-a spus cuvântul”, aceştia aflându-se în imposibilitatea de a participa la cursurile fizice, întrucât „nu îşi pot permite” procurarea măştilor şi a dezinfectanţilor în fiecare zi.

Sursa foto: INQUAM Photos/Alex Nicodim