Se dechid porțile pentru muncitori în această țară. Ce salarii se dau

Se dechid porțile pentru muncitori în această țară. Ce salarii se dau
Vești bune pentru persoanele care își caută un loc de muncă în afara României. O țară din Europa crează locuri de muncă pe bandă rulantă cu salarii pe măsură. De asemenea, În acestă țară, șomajul este aproape de cel mai redus nivel de dupa anul 1990.
Este vorba despre Germania, iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în această țară a scăzut în februarie pentru a doua lună consecutiv, ceea ce evidenţiază rezistenţa pieţei muncii din cea mai mare economie europeană la declinul din industrie şi la noile ameninţări provocate de epidemia de coronavirus, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Oficiul Federal pentru Muncă a anunţat că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a scăzut în februarie cu 10.000, până la cifra ajustată de 2,26 milioane de persoane.
Rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor fără loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, s-a menţinut luna aceasta la 5%, aproape de cel mai redus nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990.
Analiştii aveau o altă părere și se aşteptau ca rata şomajului să rămână la 5%, iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să crească în februarie cu 4.500.
O iarnă blândă a stimulat crearea de locuri de muncă, iar încetinirea economiei are încă un efect redus asupra pieţei muncii.
Oficiul Federal pentru Muncă se aşteaptă în continuare la creşterea numărului de angajaţi part-time. În decembrie se înregistrau 90.000 de angajaţi part-time, cifra urmând să crească la 124.000 în martie.
„Până acum, piaţa forţei de muncă din Germania a arătat o rezistenţă remarcabilă faţă de şocurile externe, cum ar fi conflictele comerciale globale, declinul din industrie sau recenta epidemie de coronavirus. Cererea internă solidă, sectorul serviciilor şi evoluţiile demografice au sporit imunitatea pieţei forţei de muncă. Totuşi, succesul din trecut nu este o garanţie pentru viitor”, a apreciat economistul Carsten Brzeski, de la ING.
Economia germană a înregistrat în 2019 un avans de doar 0,6%, cea mai slabă performanţă de după 2013.

Ce salarii se pot câștiga

În Germania, salariile au crescut pentru al şaselea an consecutiv în 2019, a anunţat Oficiul Federal de Statistică (Destatis).
Astfel, salariile nominale au crescut în ritm anual cu 2,6% în 2019 în timp ce preţurile de consum au urcat cu 1,4%. Aceasta înseamnă că salariile reale au crescut în medie cu 1,2% anul trecut – uşor mai slab faţă de avansul de 1,3% din 2018.
De asemenea, majorarea salariilor şi nivelul scăzut record al şomajului au sprijinit în ultimii ani expansiunea economiei germane, care în mod tradiţional este dependentă de exporturi.
Industria dependentă de exporturi se confruntă cu reducerea cererii de peste hotare, de tensiunile comerciale globale şi de incertitudinile legate de Brexit.
Din 2010, salariile reale au crescut în medie cu 1,2% pe an, iar potrivit statisticilor, venitul mediu brut în 2019 a fost de aproape 3.000 de euro, iar cel net undeva în jur de 2.000 de euro.
De asemenea, nivelul salariilor în Germania diferă în funcție de cuantumul contribuțiilor sociale plătite la stat, care sunt determinate de diferiți factori (căsătorit sau necăsătorit, divorțat, părinte singur sau unic întreținător al familiei).
În funcție de meserie, în topul celor mai bine plătite profesii din Germania sunt medicii, cu venituri anuale cuprinse între 90.000 și 120.000 de euro. Bine plătiți sunt și angajații din industria financiară și domeniul economic, managerii sau șefii de vânzări.
Salariații plătiți cel mai puțin sunt muncitorii necalificați, cu lefuri în jur de 2.000 de euro brut pe lună. În aceeași categorie intră și chelnerii, angajații din call center, îngrijitorii, dar și asistentele meicale, care primesc lunar între 2.000 și 2.400 euro.
Etichete: , , , , , , , , , ,
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News

Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook