Concret, de anul viitor, părinții ar putea primi vouchere  pentru copii pentru after school. Bonificația este prevăzută într-un proiect cu finanțare europeană.  Voucherul va fi acordat părintelui sau tutorelui legal prin consiliul de administraţie al şcolii la care învaţă copilul sau prin inspectoratele şcolare. La momentul actual, nu se știe valoarea voucherului.

Aceste bonificații vin în contextul în care, la testele PISA din 2018, rezultatele au fost dezastruoase, demostrând că marea majoritate a copiiilor din România sunt analfabeți funcționali.

Ce spune Raluca Turcan despre această inițiativă

„Avem intenția și voința să generalizăm after-school-ul în toate școlile din România pentru toți elevii, și nu doar în școli și în spațiul privat pentru că el funcționează pe bază de voucher educațional într-o finanțare cumulată fonduri europene cu buget de stat. Noi ne propunem din următorul an educațional”, a declarat Raluca Turcan, vicepremier.

Cât costă să-ți duci copilul la afterschool

Taxa pentru afterschool la privat variază în prezent de la un oraş la altul, dar unele rapoarte arată că ar fi o medie de 1000 de lei pe lună.

Rezultatele PISA 2018

Rezultatele elevilor români la testele de evaluare PISA din 2018 au înregistrat o scădere faţă de anterioarele evaluări de acest tip, în condiţiile în care, potrivit Simonei Vela, cercetător în cadrul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, la citire/lectură elevii români au obţinut un punctaj de 428, faţă de 434 în 2015, la matematică – 430 faţă de 444, în 2015, şi la ştiinţe – 426 (faţă de 435).