Ministrul Fondurilor Europene a vorbit despre stimulentele pe care cadrele medicale ar putea să le piardă după ridicarea stării de urgență. Întrebat dacă stimulentele se vor acorda și după această perioadă, Marcel Boloș a declarat că toată lumea va primi stimulentele medicale promise.

”Drepturile salariale ale personalului medical nu se pun în discuție. Toată lumea își va primi cele două stimulente medicale, unul va fi pe luna mai. Și, cum am spus în spațiul public, există două modalități de plată, odată cu drepturile salariale ale lunii mai sau separat de drepturile salariale ale lunii mai. În cursul zilei de ieri am avut o discuție, la Ministerul Sănătății, și cu Casa de Asigurări de Sănătate.”, a spus acesta.

Când va fi gata prima tranșă a stimulentului medical

Ministrul a declarat că în aceste momente se lucrează la fila de buget și că prima tranșă a stimulentului medical, cea pentru luna aprilie, se va plăti personalului medical în cel mai scurt timp.

”În aceste momente se lucrează la fila de buget, fiecare dintre spitale o să primească în curând, deci în câteva zile, această filă de buget necesară pentru ca să se poată efectua plățile și până la sfârșitul lunii mai prima tranșă a stimulentului medical, cea aferentă lună aprilie, se va plăti personalului medical, iar în luna iunie va intra cel de-al doilea stimulent medical, aferent lunii mai. Am spus că stimulentul medical nu este fracționat, el se acordă în întregime, în sumă fixă, chiar dacă, să zicem, o zi a lucrat personalul medical în tratamentul pacienților cu COVID, stimulentul medical se acordă, cum spuneam, nefracționat.”, a mai spus acesta.

Casa de Asigurări de Sănătate va depune cererea de rambursare

Întrebat dacă această plată este condiționată de banii europeni, ministrul a răspuns:

”Nu, este plata care se face, în primă fază, din fondurile de salarii ale unităților angajatoare, după care Ministerul Sănătății și, mai apoi, Casa de Asigurări de Sănătate va depune la noi cererea de rambursare și banii li se vor returna, sper eu, până la sfârșit de lună august, cel târziu septembrie vor avea banii în cont./eradu/atataru/ Deci, să nu îşi facă probleme nicio categorie de personal medical care a fost numită prin decizia conducătorului unităţii sanitare sau angajatoare pentru ca să beneficieze de acest stimulen, el se va plăti în luna mai, cum spuneam, într-o primă tranşă, şi în lunia lunie, în cea de-a doua tranşă. Nu există problemă de bani, bugetul există, toată lumea, cum spuneam, îşi va primi aceste drepturi salariale.”

Personalul medical nu este tratat la fel în ceea ce privește acordarea stimulentelor

Federația Sanitas a declarat că nu tot personalul medical este tratat la fel în ceea ce privește acordarea stimulentelor. Întrebat ce se poate face în aceste condiții, Marcel Boloș a spus că este strict decizia conducătorului unității de angajare.

”Aici este vorba de decizia conducătorului unităţii angajatoare, pentru că ordonanţa prevede în  mod expres că tot personalul care este implicat în tratamentul, transportul, echiparea, diagnosticarea bolnavilor beneficiază de acest spor medical.”, a fost răspunsul acestuia.

”Ordonanţa 43 din 2020, Art. 8, spune foarte clar condiţiile în care se acordă stimulentul medical. Pe de o parte, este vorba de decizia conducătorului unităţii angajatoare, să nu uităm că sunt toate categoriile de personal medical, de la personalul auxiliar, paramedical, de pe ambulanţe, asistenţii medicali, medicii, şi, pe de altă parte, este vorba de implicarea în activităţile COVID. Trebuie să ne asigurăm că răsplătim şi acordăm acest stimulent medical pentru întreg personalul medical care astăzi este implicat în aceste activităţi. Altfel, ar fi nedrept ca să se acorde altor categorii de persoane, nu cred că va fi vorba despre acest lucru.”, a mai spus ministrul Fondurilor Europene la Radio România Actualități.