Programul Start-Up Nation s-ar putea să primească niște modificări, în sensul bun al acvestui cuvânt.

Un viitor antreprenorial

„Am modificat şi lucrăm în continuare la modificarea programului Start-Up Nation pentru simularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii. Repunem pe picioare programul de dezvoltare a activităţii comerciale, produse şi servicii, programul pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în sectorul IMM-urilor şi programul naţional multianual de microindustrializare. Toate acestea sunt deja cu tot ceea ce înseamnă aparatul birocratic din spate gata. Aşteptăm să vedem de câţi bani dispunem. Avem de asemenea programul naţional multianual pentru susţinerea artizanatului. Iar la programul Start-Up Nation, lucrurile sunt relativ clare, pentru că pe lângă faptul că încercăm să digitalizăm, să informatizăm partea asta de noi întreprinderi care pot să apară, încercăm să punem în practică o creştere a capacităţii manageriale a celor care vor înfiinţa aceste societăţi, încercăm chiar să dăm mai mulţi bani, dacă vom avea, din fonduri europene”, a declarat, sâmbătă, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Liviu Rogojinaru.

Vor fi fonduri

El a precizat că deocamdată nu ştie despre ce fonduri suplimentare este vorba pentru programul Start-Up Nation deoarece de partea de negociere se ocupă MFP şi MFE. „Nu pot să spun deocamdată că sunt fonduri suplimentare până când nu am de la colegii care se ocupă de partea de negociere de la Ministerul de Finanţe, şi cei de la fondurile europene, ca să ştim exact despre ce bani discutăm”, a mai spus Rogojinaru. La începutul lunii februarie, oficialul de la Economie afirma că programul Start-Up Nation din acest an va avea un buget de circa un miliard de lei, din care vor putea primi finanţare circa 5.000 de firme.

Un succes

În ceea ce priveşte schimbările preconizate în program pentru acest an, Rogojinaru amintea de procedura de cofinanţare a proiectelor, precum şi de faptul că solicitanţii să fie obligaţi să facă dovada că au urmat un curs de specialitate, cu excepţia celor care sunt deja economişti sau ingineri. Aplicaţia pentru înscrierea în programul Start-Up Nation a fost deschisă pe data de 27 decembrie 2018. Conform datelor oficiale, la prima ediţie programului au fost depuse peste 19.200 de planuri de afaceri, iar în ediţia a doua 33.514.