Sunt destui români care pleacă din țară pentru o viață mai bună, iar unii dintre ei aleg ca destinație Germania. Dacă muncesc pentru o perioadă lungă de timp în această țară și dacă plătesc contribuțiile necesare, oamenii vor primi pensie, însă ce se întâmplă în momentul în care ei aleg să se întoarcă în România?

În Germania există trei tipuri de pensii – pensii de stat, pensii subvenționate și pensii private. În general, sistemul german de pensii este puțin mai greu de înțeles, mai ales că nu toți românii care aleg să lucreze în această țară știu și limba.

Indiferent de tipul de pensie, Germania le impozitează pe toate, iar acestea trebuie să fie înregistrate la Fisc-ul german.

Pensia poate fi dublu impozitată

Există cazuri în care pensia în Germania este impozitată dublu – adică impozitată și de țara unde s-a lucrat, cât și de țara de reședință.

Pe fond, românii care se află în această situație trebuie să verifice dacă există, între cele două țări, un tratat de impozitare dublă. În acest mod, ei vor putea afla care dintre țări are dreptul de a impozita veniturile, dar vor afla și modul în care acestea sunt gestionate.

Ce se întâmplă cu pensiile celor care doresc să se reîntoarcă în țară

Așadar, există două scenarii cu privire la pensii. Avem, în primul rând, scenariul în care persoana în cauză a lucrat mai puțin de cinci ani și nu a finalizat perioada de calificare, dar a plătit contribuțiile. Pentru aceștia, contribuțiile la pensie vor fi rambursate. În această situație se află, de cele mai multe ori, cetățenii din state care nu se află în Uniunea Europeană.

În al doilea scenariu avem persoanele care au contribuit mai mult de cinci ani la pensia germană. Ele trebuie să aștepte vârsta de pensionare și vor primi pensia din Germania în străinătate.

Această pensie se va transfera dintr-un cont străin în România. Cei în cauză vor primi acești bani indiferent de locul unde aleg să locuiască.

Românii cer pensia comunitară

Casele de Pensii spun că românii cer pensia comunitară. Concret, ei cer ca autoritățile din România să le ia în considerare anii pe care i-au lucrat în străinătate.

Românii care primesc acest timp de pensie sunt cei care au muncit mai puțin de 15 ani într-o altă țară străină.

Ca un exemplu, un român care a lucrat la noi în țară pentru o perioadă de 10 ani, pleacă în Germania și lucrează și acolo 20 de ani, va putea să cere deschiderea dosarului de pensie comunitară.