Modificări la programul Casa Verde Fotovoltaice

Potrivit proiectului, de programul Casa Verde Fotovoltaice vor putea beneficia, pe lângă persoanele fizice și parohiile. Banii vor putea fi folosiți pentru instalarea de sisteme fotovoltaice destinate generării de energie electrică din surse total ecologice.

Noul ghid de finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională este prevăzut într-un proiect de ordin pus în dezbatere publică vineri, pe site-ul ministerului Mediului.

Începând cu data intrării în vigoare a ordinului, se abrogă Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 1287/2018, adică ghidul actual.

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor supune consultării publice proiectul de Ordin al ministrului mediului, apelor și pădurilor pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională”, se arată pe site-ul ministerului Mediului.

Ce condiții trebuie să îndeplinească parohiile?

Potrivit noului ghid, beneficiari vor putea fi persoanele fizice și parohiile. Acestea beneficiază de finanţare dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

– nu are obligaţii restante la bugetul de stat și bugetul local, conform legislaţiei naţionale în vigoare;

– se obligă să permită accesul persoanelor autorizate în vederea colectării datelor înregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice şi verificării sistemului de panouri fotovoltaice finanţat;

– se obligă să respecte legislaţia în domeniu, privind livrarea surplusului în sistemul energetic naţional; în caz contrar, sprijinul financiar acordat prin prezentul program poate constitui ajutor de stat, autorităţile competente putând proceda la recuperarea sumelor finanţate.

De menționat că, în cazul parohiilor, acestea se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni, pentru un singur imobil.

Finanțare de 20.000 de lei

În ceea ce privește persoanele fizice, lucrurile rămân aproape la fel, aceștia urmând să beneficieze în continuare de finanţarea în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei.

Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa este suportată de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Ce cheltuieli sunt acoperite

În program sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele:

– cheltuielile cu achiziţia/sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor hibrid; structura de susţinere a sistemului; tablou electric curent continuu/curent alternativ;

– cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice;

– TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

De menționat că, sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după aprobarea finanțării de către AFM.

„În situaţia în care AFM declară neeligibile anumite cheltuieli, acestea nu se finanţează/nu se plătesc/se recuperează de la beneficiarul final sau de la instalatorul validat, după caz, în funcţie de persoana culpabilă”, se arată în documentul citat.

De asemenea, suma aprobată nu se poate suplimenta, iar beneficiarul trebuie să asigure din surse proprii finalizarea investiţiei.