Este vorba despre drepturile militarilor și veteranilor participanți la acțiunile militare din țară și străinătate. Practic, noua lege va înlocui OUT nr. 82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat, ordonanță care va fi abrogate în momentul în care noul act normativ va fi aprobat în Parlament și promulgat de președintele țării.

 Inițiatorii susțin că în primul rând este necesară despărțirea celor două categorii la care se referă legea actuală, participant la acțiuni militare pe teritoriul național și participant la acțiuni militare în afara teritoriului național.

Astfel, noua lege va fi pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.

Prezentul act normativ se referă însă și la drepturile familiei militarilor care au fost în misiuni de război în străinătate, chiar dacă acesta a fost participant-devenit veteran, rănit sau și-a pierdut viața.E l

Răniții, angajații care au suferit vătămări corporale sau au avut afecțiuni fizice sau psihice în urma acțiunilor militare, beneficiază de o indemnizație lunară egală cu două câștiguri salariale medii brute.

Copiii și soțiile militarilor și civililor invalizi au prioritate la înscrierea în creșele și grădinițele de stat, beneficiază de transferarea sau înscrierea la școlile/instituțiile de învățământ militare, preuniversitare sau universitare, primesc bursă lunară până la 26 de ani, pot fi încadrați în unitățile MApN dacă îndeplinesc condițiile, sau în posturile de personal contractual.

Soția personalului cu grad I și II de invaliditate, încadrată în funcții militare conform legii, beneficiază de pensie de serviciu dacă iese la pensie la limita de vârstă și are o vechime de 25 de ani.

Noua lege va fi dezbătută mai întâi la Senat, apoi în Camera Deputaților, care este for decizional.