Un grup de cetățeni a depus recent în Parlament o inițiativă legislativă de modificare a Constituției pentru redefinirea familiei, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, și nu între soți, așa cum este în prezent.

Proiectul de inițiativă legislativă aparține unui grup de 13 cetățeni și a primit deja avizul favorabil al Consiliului legislativ, care este doar consultativ, fiind publicat de joi în Monitorul Oficial, scrie Libertatea.ro. Dacă proiectul de lege va fi adoptat de Parlament, va fi organizat un referendum.

Inițiativa vine la doi ani după ce un referendum identic, pornit de la o inițiativă a Coaliției pentru Familie, a fost invalidat din cauza prezenței extrem de scăzute la vot: doar 20,96 la sută. Din totalul de voturi exprimate, 91 la sută au fost „da”, 6,42 la sută au fost „nu”, iar restul au fost nule.

Referendumul s-a desfășurat timp de două zile, iar costul organizării s-a ridicat la aproape 164 de milioane de lei.

„Propunerea legislativă (…) este menită să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de soți (…) ar putea să îl aducă în conturarea noțiunii de familie, a raportului dintre familie și dreptul fundamental al bărbatului și al femeii de a se căsători și de a înteimeia o familie”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Doar bărbatul și femeia împreună se bucură de recunoașterea și garantarea universală a dreptului de a se căsători și de a întemeia o familie pe baza unor importante considerente de natură istorică, culturală și morală specific românești.

„Demararea procedurii de inițiativă civică legislativă de revizuire a Articolului 48 din Constituție, inițiativă similară ca text celei care a eșuat în cadrul referendumului urii din 2018 este iresponsabilă, imorală și nedemocratică. Demersul rămîne la fel de inutil din punct de vedere juridic ca cel din 2018, familiile de același sex sunt mai departe lipsite de recunoaștere și protecție, iar familiile monoparentale sunt mai departe în o poziție de extremă vulnerabilitate. Problemele familiilor nu se rezolvă prin referendum”, spune organizația Accept.