Ministerul bulgar de Finanţe a dat publicităţii vineri o declaraţie conform căreia nu este implicat în negocieri cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a primi asistenţă financiară, transmite Novinite.

Ministerul a dat publicităţii declaraţie ca reacţie la „ştirile bazate pe zvonuri şi surse de informaţii neverificate”.

„Ţara are în prezent o strategie fiscală bine structurată iar guvernul nu crede că sunt necesare eforturi pentru îndeplinirea acestei strategii (prin obţinerea unui ajutor financiar’, se arată în comunicatul Ministerul de Finanţe de la Sofia, care arată că guvernul are alternative pentru finanţarea bugetului de stat, inclusiv prin emiterea de obligaţiuni pe piaţa internă şi externă.

Comisia Europeană i-a recomandat marţi Bulgariei să îşi corecteze deficitul bugetar până la finalul acestui an, în condiţiile în care acest indicator în anul 2009 a atins nivelul de 3,9 la sută din PIB, depăşind pragul de trei la sută prevăzut de Pactul de Creştere şi Stabilitate.

Potrivit unui comunicat de presă al CE, autorităţilor bulgare li se recomandă să aducă deficitul bugetar sub nivelul de trei la sută din PIB într-o manieră ‘credibilă şi durabilă până cel mai târziu în 2011’.

În acest scop, Bulgaria va lua măsurile necesare pentru a evita deteriorarea deficitului în acest an dincolo de valoarea planificată, de 3,8 la sută din PIB.

Pentru a limita riscurile acestei ajustări, Bulgaria este invitată să-şi consolideze guvernanţa fiscală prin controale mai eficiente asupra cheltuielilor Ministerului de Finanţe şi prin creşterea caracterului obligatoriu al cadrului bugetar pe termen mediu, ca şi printr-o mai bună monitorizare a execuţiei bugetare pe parcursul anului financiar.

De asemenea, autorităţile bulgare sunt încurajate să sporească eficienţa cheltuielilor publice prin implementarea deplină a reformelor structurale în domeniile administraţiei publice, sănătăţii, învăţământului şi pensiilor.

SURSA: Agerpres