Pandemia a obligat sute de mii de copii din România să stea acasă şi să participe online la cursuri. Multe voci au reclamat până acum că această metodă de învăţământ nu este cea mai potrivită, pe termen lung, însă iată că apar şi alte probleme pentru copii. De data această, de ordin medical!

Din cauza timpului mare petrecut în faţa dispozitivelor electronice pentru orele online şi a izolării în case, din ce în ce mai mulţi copii ajung la medicii oftalmologi, cu ochii înroşiţi şi iritaţi, care lăcrimează, cu vedere blurată şi dureri de cap. Cei mai mulţi sunt diagnosticaţi cu sindromul stresului ocular digital.

„În ultimul an, copiii îi determină pe părinţi să îi aducă la control (…) Ochişorii lor nu au fost pregătiţi să facă faţă”

„Toată această solicitare, adunată timp de săptămâni, de luni, duce la un sindrom de stres ocular”, spune Meda Neagoe, medic primar oftalmolog, potrivit Agerpres.

„Asistăm la o schimbare de paradigmă în consultaţiile oftalmologice. Dacă până acum îşi aduceau părinţii copiii la consult, fiindcă ştiau că este necesar, în ultimul an, copiii îi determină pe părinţi să îi aducă la control pentru că pentru tot ce s-a întâmplat în online, ochişorii lor nu au fost pregătiţi să facă faţă.

Se plâng că au ochişorii roşii, că sunt iritaţi, că lăcrimează sau că au vedere blurată şi dureri de cap. Nu s-au plâns până acum fiindcă viaţa lor obişnuită era şcoala, afară şi joaca, iar acum, fiind obligaţi să stea mai mult în interior, au apărut afecţiuni diferite care, de la săptămână la săptămână, s-au acumulat şi i-au determinat pe părinţi să îi aducă. Nu au fost pregătiţi pentru tot ce înseamnă online, dispozitivele, în afară de laptop, tabletă şi PC care sunt în regulă, foarte mulţi copii lucrează pe telefon.

Telefoanele sunt foarte aproape, au ecrane mici şi le solicită extraordinar de mult ochii. Toată această solicitare, adunată timp de săptămâni, de luni, duce la un sindrom de stres ocular”, afirmă medicul Meda Neagoe.

Nu este de vină neapărat şcoala online, ci statul în casă, cu puţină lumină naturală, şi apropierea de ecranele dispozitivelor

Stresul ocular digital dă simptome subiective, înroşirea ochilor, iritaţie, lăcrimare, mâncărime, vedere înceţoşată. Totul duce apoi şi la simptome obiective, cum ar fi durere de cap, contractură musculară sau adoptarea de poziţii vicioase.

„Acest sindrom de stres ocular digital nu se datorează online-ului, ci şi faptului că online presupune să stai foarte mult în casă, nu e atâta lumină naturală cât este necesar şi totul se întâmplă la o distanţă foarte mică.

Şi atunci copiii care sunt în creştere şi au ochişorii în creştere, la această creştere naturală contribuie toată contractura musculaturii oculare, care se focusează în aproape şi care, pe lângă creşterea anatomică, trage efectiv de ochi, îl lungeşte şi duce la aşa-numita miopie funcţională, datorită statului aproape de dispozitiv.

Stresul ocular digital duce în final la sindromul viziopostular, în care, pe lângă afecţiunea oftalmologică, apar diferite contracturi, care duc la dureri de cap, de senzaţii de ameţeală”, mai spune medicul primar oftalmolog.