Vicepreşedintele pentru retail al BCR, Martin Skopek, va coordona, de la 1 iulie, operaţiunile de profil ale Erste Group, atribuţiile din România urmând să fie preluate de vicepreşedintele executiv Operaţiuni & IT al BCR, Oana Petrescu.

„Pentru a reflecta importanţa segmentelor de bază ale Erste Group şi la nivelul structurilor de management şi guvernanţă corporativă, Consiliul de supraveghere al Erste Group l-a numit pe Martin Skopek în poziţia de membru al Comitetului executiv al Holdingului responsabil pentru segmentul retail”, se arată într-un comunicat al Băncii Comerciale Române (BCR).

Skopek va prelua noua poziţie de la 1 iulie 2010, după ce va demisiona din funcţia de vicepreşedinte executiv retail şi membru al Comitetului executiv al BCR, pe care o ocupă în prezent.

El s-a alăturat echipei conducerii executive a BCR în 2006, administrând procesul de transformare şi aliniere la standardele Erste a activităţii de retail după ce BCR a devenit membru al Erste Group.

Oana Petrescu, care în prezent este vicepreşedinte executiv Operaţiuni & IT şi membru al Comitetului executiv al BCR, va prelua responsabilităţile lui Skopek pe segmentul retail din cadrul Comitetului executiv al BCR.

Dominic Bruynseels, noul vicepreşedinte executiv Operaţiuni & IT

De la 1 iulie, Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al BCR, va prelua responsabilităţile poziţiei anterioare a Oanei Petrescu, până la numirea succesorului ei.

Oana Petrescu are o experienţă bogată în banking în poziţii executive de top, ca membru al Comitetului executiv al BCR şi participant activ la procesele de transformare a BCR, precum şi în poziţia de şef al diviziei servicii financiare la Andersen şi Ernst&Young. Petrescu deţine în prezent şi poziţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor.

Totodată, BCR a anunţat că în cadrul Comitetului executiv al BCR Michael Beitz a fost numit vicepreşedinte integral dedicat managementului riscurilor (Chief Risk Officer – CRO), funcţie inclusă acum în atribuţiile vicepreşedintelui executiv financiar al băncii (Chief Financial Officer -CFO), decizie luată în conformitate cu cele mai bune practici la nivelul principalelor subsidiare ale Erste Group şi urmând finalizării programului de integrare şi transformare a BCR.

Beitz va prelua sarcinile şi responsabilităţile de CRO de la 1 august 2010.

Helmuth Hintringer, accent pe funcţia de CFO

Helmuth Hintringer, în prezent vicepreşedinte executiv Financiar & Risc, se va concentra asupra rolului de CFO, extrem de important în termeni de performanţa a BCR, în contextul lărgirii activităţilor BCR ca grup financiar.

Beitz a lucrat ca senior risk manager în cadrul Erste Group în ultimii 25 de ani şi are o vasta experienţă în analiza şi managementul riscului de credit, potrivit comunicatului băncii.

Toate numirile urmează să fie confirmate de Consiliul de supraveghere al BCR şi să primească aprobarea Băncii Naţionale a României.

Profitul net după impozitare şi interesele minoritare al grupului BCR a scăzut anul trecut de 2,3 ori faţă de 2008, de la 2,03 miliarde lei la 871 milioane de lei (206 milioane euro), din cauza majorării cheltuielilor cu provizioanele şi diminuării veniturilor din comisioane.

Erste Bank a preluat, în 2006, 61,88% din acţiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation. Grupul austriac şi-a majorat ulterior participaţia la 69,17%, prin preluarea de acţiuni deţinute de salariaţii BCR.

În luna noiembrie 2009, grupul austriac a interpus în relaţia sa de acţionar majoritar al BCR două vehicule cu statut juridic de SRL înfiinţate recent în Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH şi EGB Ceps Holding GmbH. Societatea din urmă deţine în prezent 69,3% din acţiunile BCR. O participaţie de 30,11% se află în proprietatea celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF).

Grupul BCR include banca BCR, BCR Banca pentru Locuinţe, BCR Administrare Fond de Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited şi BCR Chişinău.

SURSA: Mediafax