Schimbare importantă în Facebook! Mark Zuckerberg a transmis miercuri, 27 ianuarie, că platforma nu va mai recomanda grupuri civice sau politice către utilizatorii săi, conform foxnews.com

Trebuie reamintit faptul că Facebook a transmis în luna octombrie a anului trecut că va opri temporar recomandările de grupuri politice în SUA în timpul cursei pentru alegerile prezidențiale. Acum, conform anunțului făcut miercuri, platforma transmite că această decizie devine permanentă și va fi extinsă la nivel global.

Schimbare importantă în Facebook

Marți, senatorul democrat Ed Markey i-a scris lui Zuckerberg și a cerut o explicație pentru rapoartele care arată că Facebook a eșuat în oprirea recomandărilor de grupuri politice după anunțul respectiv.

Markey a numit grupurile respective „grupuri de instigare la ură” și a susținut că au fost locuri de planificare pentru revolta din data de 6 ianuarie de la Capitoliu.

De asemenea, Zuckerberg a transmis miercuri că Facebook „continuă să lucreze la ajustări pentru funcționare”. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe cu analiștii.

Grupurile de pe Facebook sunt comunități care se formează în jurul intereselor comune. Grupurile publice pot fi văzute și căutate iar orice utilizator Facebook se poate alătura acestora.

Trebuie menționat că multiple grupuri de supraveghere au încercat să convingă Facebook că trebuie să limiteze recomandarea algoritmică a grupurilor. Acestea susțin că anumite grupuri de pe Facebook au fost folosite ca spații pentru dezinformare și organizare de activități extremiste.

Mark Zuckerberg a spus și că platforma de socializare a luat în calcul măsuri pentru a reduce cantitatea de conținut politic ce apare în fluxul de știri al utilizatorilor.

O nouă interdicție pe platforma de socializare

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că este infracțiune fapta unei persoane de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare pe numele unei alte persoane. Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a precizat că fapta este infracțiune dacă se postează, fără acordul persoanei pe numele căruia este făcut contul,  informaţii, fotografii şi imagini video.

„Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”, se arată în hotărârea ICCJ.