Raed Arafat prezintă un scenariu cumplit! Șeful DSU a fost întrebat în cadrul unei emisiuni dacă persoanele care nu respectă măsura de izolare după primirea unui rezultat pozitiv reprezintă un pericol pentru societate.

„Fără discuție, persoanele care știu de la un test că sunt pozitive și ies afară şi interacționează și nu iau măsura izolării sunt un pericol pentru populație, mai ales în condiția actuală, în care, poate, probabil, să fie infectat chiar de noua tulpină, care se răspândește mai repede. Deci, orice persoană care află că este pozitivă de la un test făcut acasă, test antigen rapid și nu anunţă acest lucru și nu se izolează la domiciliu, este un pericol pentru întreaga comunitate din jurul ei”, a declarat Raed Arafat pentru TVR.

Raed Arafat, despre noua tulpină: Poate, la un moment, să devină ea cea predominantă peste tot

De asemenea, șeful DSU a vorbit și despre creșterea numărului de persoane care sunt infectate cu noua tulpină.

„Din momentul în care cei care se identifică prin secvențiere că au tulpină nouă, în mare parte eu nu știu încă de unul care s-a întâlnit cu cineva din Marea Britanie sau care a fost în Marea Britanie sau a fost afară, înseamnă că această transmitere este sau are loc la nivel comunitar, între oameni care poartă această tulpină și care poate că a pornit de la cineva care a venit din afară, dar deja se transmite între oamenii care n-au călătorit și care nu au în istoricul lor întâlniri cu persoane care au fost în Marea Britanie, de exemplu”, a transmis acesta.

În continuare, Raed Arafat și pe tema instituțiilor unde poate fi depistată noua tulpină și situația în care se află acestea.

„Aici creșterea numărului probelor pe care le fac, poate. Nu știu dacă avem acum cum să creem noi instituții care să facă acest lucru, însă vreau să se înțeleagă, să clarificăm, secvențierea nu înseamnă diagnosticul cazului. Cazul se diagnostichează prin testele care, da, pot avea anumite părți negative, dar diagnosticul se face tot prin PCR, prin testele de antigen rapid.

Deci secvențierea este foarte importantă ca să știm ce tulpină circulă și asta se face prin sondaj, nu se face la fiecare pacient. Să nu creadă lumea că diagnosticul e corelat cu prezenţa acestor, sau cu limita de la cele trei centre. Cele trei centre fac secvențierea care are, bineînțeles, importanță în epidemiologie, în analiza epidemiologică și în a vedea care este tulpina prezentă și care este cea predominantă, bineînţeles, și care este rata de răspândire a tulpinii noi care poate, la un moment, să devină ea cea predominantă peste tot”, explică Arafat.

Octavian Jurma a făcut o predicție sumbră în ceea ce privește numărul de cazuri de infectare cu noul Covid-19. Acesta a precizat că în trei luni, 60% din cazurile de COVID din București vor fi cu noua tulpină.

Octavian Jurma, epidemiolog: E ca şi cum ar fi debutul unei noi pandemii

Jurma estimează că 60% din cazurile de COVID din Bucureşti vor fi cu noua variantă de coronavirus, depistată inițial în Marea Britanie, până în luna martie.

„E important să se efectueze secvenţierea şi în marile oraşe: Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, pentru că sentimentul meu este că perioada de sărbători a omogenizat distribuţia acestui virus în ţară. E ca şi cum ar fi debutul unei noi pandemii, tehnic vorbind o putem considera o noua pandemie peste vechea pandemie”, a declarat medicul.

Eficacitatea vaccinului de la Pfizer în fața noii tulpini

Fiind întrebat despre eficacitatea vaccinului de la Pfizer în fața noii tulpini, Raed Arafat a subliniat că serul „acționează”, dar ar putea „să apară cândva o tulpină care să nu mai răspundă la vaccinul respectiv”.

„Până acum, din informațiile pe care le avem, astăzi Moderna a dat un anunț, dar știm și de la Pfizer că vaccinul acționează pe noua tulpină sau pe noile tulpini încă. Este posibil, la un moment, să apară cândva o tulpină care să nu mai răspundă la vaccinul respectiv, dar în acest moment, din ce știm și din ce am fost anunțați, vaccinul răspunde la noua tulpină, deci vaccinul este eficient împotriva ei”, a adăugat șeful DSU

Sursa foto: INQUAM Photos, Alexandru Busca