Pandemia de coronavirus ia o turnură tot mai gravă la granițele României. Premierul Serbiei a avertizat că ţara sa se îndreaptă spre o catastrofă.

Fosta republică iugoslavă se apropie de un ”scenariu catastrofal”, a avertizat președintele Vucic, în ziua în care vecinii de la sud de Dunăre au înregistrat peste 7.600 de cazuri noi, un record pentru țara cu doar 7 milioane de locuitori.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe din Serbia a murit, răpus de covid-19

Situaţia se agravează continuu pe fondul lipsei de locuri în spitale.

Situația din spitale e foarte gravă. Atunci când testăm în fiecare zi câte 10.000 de oameni și trebuie să trimitem 1.000 în spitale, unde nu mai sunt paturi libere, atunci e clar în ce situație ne aflăm”, a tras un semnal de alarmă Aleksandar Vucic, președintele Serbiei, potrivit stirileprotv.ro.

Între timp, medicii contestă vehement în toată Europa intenția multor guverne de a relaxa temporar restricțiile, pentru Crăciun.

Trebuie precizat că Patriarhul Bisericii Ortodoxe din Serbia a murit după ce s-a infectat cu coronavirus la scurt timp după o slujbă de înmormântare cu mii de participanți și fără respectarea măsurilor.

Focare în urma unor ceremonii religioase

Anunțul decesului liderului spiritual al bisericii sârbe a fost făcut chiar de președintele sârb Alekasandr Vucic. În vârstă de 90 de ani, Patriarhul Irineu a fost intubat cu o zi înainte.

Biserica Ortodoxă a anunțat pe 4 noiembrie că liderul ei a fost spitalizat după ce a fost testat pozitiv pentru Covid-19.

Cu doar trei zile înainte, Patriarhul Irineu a condus slujba de înmormântare a mitropolitului Amfilohie, liderul Bisericii Ortodoxe din Muntenegru.

Amfilohie a murit pe 30 octombrie, la vârsta de 82 de ani, după ce a fost spitalizat pentru un test pozitiv la Covid-19.

La nivel mondial, numeroși ierarhi au ales să bagatelizeze virusul și să ignore pericolul lui și au ajuns să se infecteze, unii au și murit, sau să provoace focare ca urmare a unor ceremonii religioase cu numeroși participanți.

Foto: INQUAM / Octav Ganea.