În general, studiile privind schimbările climatice se concentrează mai mult asupra țărilor bogate din Europa și America de Nord, decât asupra țărilor cu venituri mici, precum cele din Africa sau Asia.

Legătura dintre criza climatică și impactul său asupra lumii reale a crescut în ultimul deceniu, tot mai mulți oameni confruntându-se cu consecințele unei planete încălzite, în special cu inundații și incendii distructive și valuri de căldură ucigătoare.

80% din suprafața terestră, unde locuiește 85% din populație se confruntă acum cu efectele crizei climatice

În cercetările publicate de revista Nature Climate Change, oamenii de știință au folosit inteligența artificială pentru a analiza peste 100.000 de studii privind schimbările climatice. Punerea cap la cap a rezultatelor tuturor acestor studii ar sugera că majoritatea lumii – 80% din suprafața terestră, unde locuiește 85% din populație – se confruntă acum cu efectele crizei climatice. Deși este un procent mare, experții cred că cifra reală este chiar mai mare, 85% fiind, probabil, un procent subestimat.

De-a lungul anilor, oamenii de știință au spus că această criză climatică nu va lăsa neatins niciun loc de pe pământ, notează CNN.

Aproape toată lumea experimentează acum schimbări ale condițiilor meteorologice extreme

”Studiul actual s-a axat pe schimbările de temperatură medie și pe precipitații, și mai puțin pe extreme, dar știm că temperaturile extreme se schimbă mai repede decât temperaturile medii și că temperaturile extreme cresc aproape peste tot”, a declarat Friederike Otto, autor al inițiativei World Weather.

”Este posibil ca aproape toată lumea să experimenteze acum schimbări ale condițiilor meteorologice extreme, ca urmare a emisiilor de gaze cu efect de seră”, afirmă el.

Autorii cercetării susțin că, dacă ar fi avut în vedere alte fenomene, cum ar fi de exemplu creșterea nivelului mării, rezultatul ar fi arătat că un procent mai mare din populația lumii se confruntă cu schimbări climatice.