Sala de la ministerul de Interne unde a fost organizată dezbaterea publică despre noua carte de identitate a fost neîncăpătoare: reprezentanți de la 40 de asociații neguvernamentale și o mulțime de curioși au vrut să își spună părerea. Cei mai mulți au contestat proiectul, unii invocând motive religioase, potrivit digi24.ro

Ce s-a vorbit la dezbaterea publică

„Să ni se spune dacă noua carte în cipul ei sau în suportul de stocare conține și o mică antenă GPS care poate fi localizată oriunde!”, a spus un avocat care participa la discuție.

„Aveți telefon? Aveți acolo un astfel de dispozitiv. Cipul trebuie conectat la o sursă de energie, cipul pe care urmează să îl introducem nu are, cartea de identitate nu este prevăzută cu baterie”, a răspuns Cătălin Giulescu, director Evidența Populației.

Actuala lege ne propune să alegem între două rele, două tipuri de închisori. Primul se referă la varianta electronică, pentru că întruchipează visul tuturor dictatorilor de a deține control total asupra supușilor. Pe plan religios, ni se pune în pericol însăși mântuirea, pentru că numele de botez e asociat cu număr al cărui semn este 666”, a spus Lucreția Plăcintă, un participant care s-a învoit de la serviciu special ca să își poată expune temerile în fața oficialilor, potrivit sursei menționate.

Dvs aveți opțiunea unui document de identititate simplu”, a răspuns prompt Cătălin Giulescu.

Când vor fi emise cărțile electronice de identitate

Cărțile electronice de identitate vor fi emise de pe 3 august anul viitor. Cine nu vrea documentul cu cip primește varianta simplă, care nu poate fi folosită însă la ieșirea din țară. Nu toată lumea va face modificarea însă, ci doar cei ale căror acte expiră.

Cărțile electronice de identitate vor îngloba cardul de sănătate și vor permite interacționarea cu administrația publică fără să mai stăm la cozi la ghișee, promite ministrul de Interne.

Care a fost răspunsul Bisericii Ortodoxe Române

BOR a transmis, miercuri, un punct de vedere cu privire la temerile manifestate, potrivit sursei menționate.

„Anumite reactii negative motivate religios referitoare la noile cărți de identitate anunțate de MAI sunt provocate probabil de neînțelegerea deplină a conținutului acestui proiect (explicat de autorități), dar și de temeri excesive și nejustificate din punct de vedere teologic”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, la solicitarea RFI.

„Problema cărții de identitate nu este una de natură teologică, ci administrativă. Este vorba despre „identitatea” noastră de tip cetățenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă”, a explicat reprezentantul Bisericii. El a amintit de Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 2009, referitoare la pașapoartele biometrice, care rămâne, potrivit lui Vasile Bănescu, un „reper actual de discernământ și luciditate pentru toți cetățenii creștinii ortodocși”.

Hotărârea le cerea atât preoților, cât și credincioșilor să nu răspândească „panică și îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare” și să rămână statornici în credință.