Scandal la Interpol. Presedintele organizatiei create in 1923, care reuneste institutiile Politiei din 186 de state-membre, a fost inculpat in tara sa natala, Africa de Sud.

Jackie Selebi, seful politiei sud-africane inca din 2000 si fost reprezentant al Africii de Sud la ONU, este primul presedinte african al Interpol. El a fost ales in 2004, pentru un mandat de 4 ani, insa, se pare ca nu reuseste sa il duca la bun sfarsit fara sa fie tarat intr-un scandal cu ecou international.

Acuzatiile sunt grave. Procurorul-general din Pretoria sustine ca Selebi a primit mita de la magnatul industriei miniere Brett Kebble, cat si de la cel care este acuzat ca l-ar fi ucis ulterior pe Kebble, in 2005, pentru a musamaliza crima. Selebi era prieten bun cu cel acuzat de crima, care mai este acuzat si de trafic de droguri de mare risc, o prietenie care nu da tocmai bine atunci cand vine vorba de seful unei institutii cum este Interpol.

La randul sau, Selebi a cerut justitiei sud-africane sa faca dreptate de urgenta si sa interzica inculparea sa intr-un proces care, in viziunea lui, este pur politic. In septembrie 2007, Selebi a reusit sa anuleze un mandat de arestare emis pe numele sau.

Data: 11 ianuarie 2008

Sursa: LeFigaro