Unul dintre jurnaliștii eliminați de Tudorel Toader a decis să-și caute dreptatea la CNA. Este vorba de Ionela Arcanu de la Realitatea TV care a cerut forului să o ajute să afle motivul concret pentru care nu mai poate participa la conferințele susținute de ministrul Justiției. Ea s-a plâns că Tudorel Toader i-a respins cererea de acreditare „fără a-i aduce la cunoștință motivele reale și obiective”. După îndelungi dezbateri, reprezentanții CAN au decis să-i trimită o scrisoare ministrului, în care să-i ceară să explice de a respins solicitarea de acreditare a jurnalistei de la Realitatea TV. Ei au abordat doar cazul Ionelei Arcanu și nu și al lui Ovidiu Oanță, pe motiv că doar aceasta cerut intervenția forului.
„Vă rugăm să ne comunicați motivele care au dus la respingerea solicitării de reacreditare a jurnalistului respectiv”, se stipulează în scrisoarea trimisă de CNA, conform jurnaliștilor de la pagina de media.
Discuțiile purtate de membrii CNA pe marginea acestui subiect merită consemnate, măcar pentru a vedea cum văd unii dintre reprezentanții Consiliului dreptul presei de a adresa întrebări miniștrilor aflați în funcție. Dintre toți, o poziție aparte a avut-o Monicăi Gubernat, care este propusă pentru președinția CNA. Ea s-a poziționat, practice, de partea lui Tudorel Toader, despre care consideră că a adoptat o poziție corectă. În opinia sa, Ionela Arcanu nu a procedat corect în momentul a adresat întrebări ministrului Justiției pe motiv că i-a interupt acestuia conferința de presă. “N-a finalizat de prezentat acele puncte și a început să-l întrerupă. Vi se pare normal? Eu nu cred. Dacă președintele dă o declarație de presă, o să-l întrerupă cineva? Este o chestie de bun simț. Și culmea știți care este? Pe toate comentariile pe care le-am văzut apărute în urma solicitării de la Realitatea TV, toate au fost negative la adresa doamnei Arcanu”, ar fi comentat Monica Gubernat, potrivit sursei citate. Ea a fost contrazisă de Dorina Rusu, care a susținut că un jurnalist are dreptul să pună întrebări incommode, oricând, cât timp nu încalcă limitele bunei cuviințe sau nu se exprimă urât. La rândul său, Cristina Pocora a menționat că adresa trebuie să include și cazul jurnalistului PRO TV, chiar dacă acesta nu s-a plâns CNA. „Nu s-a plâns, dar până la urmă noi trebuie să fim aceia care trebuie să dăm un semnal”, a spus Pocora. Ea a fost de părere că așa cum a fost formulată scrisoarea pare că membrii CNA sunt “cu căciula în mână”. ”Noi avem un articol, exact acela în temeiul căruia i-am cerut și Jandarmeriei să-i protejeze pe jurnaliști, iar în temeiul acelui articol avem temei să-i cerem Ministrului Justiției să ne explice de ce a luat acea decizie. (…) Trebuie
să tragem un semnal de alarmă că nu este un lucru firesc ca o persoană într-o demnitate publică să anunțe într-o conferință de presă că dacă mă mai deranjați nu vă mai dau acreditarea. Dacă rămânem la această formulă, arătăm că suntem foarte umili, nu deranjăm deloc.”, a spus Pocora. În replică, Monica Gubernat a susținut că o autoritate publică are dreptul să acrediteze sau să refuze acreditarea unor jurnaliști, conform legii. Ea a susținut că măsura de ridicare a acreditării este justificată pentru că jurnaliștii l-au interupt pe Tudorel Toader în plină conferință de presă.