Decizia a fost luată în urma  informațiilor actualizate de președintele Macron și de cancelara Merkel în cadrul Consiliului European din 12 decembrie 2019, referitoare la stadiul punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk, de care este legată decizia privind menținerea sancțiunilor.

”În măsura în care acordurile de la Minsk nu sunt complet aplicate, Consiliul European a luat în unanimitate decizia politică de a prelungi sancţiunile impuse Rusiei”, se anunță în comunicatul postat de Consiliul European.

Măsurile au fost introduse inițial în iulie 2014, pentru o perioadă de un an, ca răspuns la acțiunile Rusiei de destabilizare a situației din Ucraina, și au fost consolidate în septembrie 2014.

 

Ce cuprind sancțiunile economice

Măsurile vizează sectorul financiar, sectorul energetic și sectorul apărării, precum și domeniul produselor cu dublă utilizare, arată  datele din comunicat.

„Sancțiunile economice prelungite prin această decizie includ:

  • limitarea accesului la piețele de capital primare și secundare din UE pentru 5 mari instituții financiare ruse cu capital majoritar de stat și pentru filialele deținute în majoritate de acestea și stabilite în afara UE, precum și pentru trei mari societăți ruse din domeniul energiei și trei din domeniul apărării;
  • impunerea de interdicții la export și la import în ceea ce privește comerțul cu arme;
  • stabilirea unei interdicții la export pentru produsele cu dublă utilizare destinate unor scopuri militare sau unor utilizatori finali din domeniul militar din Rusia;
  • restricționarea accesului Rusiei la anumite tehnologii și servicii sensibile care pot fi utilizate pentru producția și explorarea petrolieră”.