În plus, instituţia ar putea să nu plătească dividende în acest an. Pierderile instituţiei sunt cauzate, în principal, de reducerea expunerilor pe datorii ale ţărilor din PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania). Fără costurile extraordinare ale măsurilor anunţate, banca ar fi avut un profit de 700 milioane euro. După anunțarea rezultatelor, acțiunile instituției au scăzut cu circa 15% pe Bursa din Viena.

Erste a decis azi o serie de măsuri cu privire la evaluarea portofoliului CDS (credit default swap), la operaţiunile din Ungaria şi România, precum şi la aplicarea unitară la nivelul grupului a metodei dobânzii efective, anunţă şi Agerpres.
Fără soluții pentru zona euro

”Speranţele noastre că vom vedea o soluţie pentru criza datoriilor suverane din Europa au scăzut considerabil în ultimele două săptămâni. De aceea ne aşteptăm ca această situaţie să aibă un impact asupra economiei reale şi, de asemenea, asupra regiunii noastre, deşi într-o mai mică măsură. Cu scopul de a pregăti Erste Group pentru o perioadă prelungită de incertitudine am luat măsuri radicale la nivelul bilanţului”, a anunţat Andreas Treichl, director general executiv al Erste Group Bank AG, după întâlnirea Comitetului Executiv.

Aceste măsuri sunt singulare şi pregătesc banca să înfrunte această situaţie, a subliniat CEO-ul. Indicele Core Tier 1 şi lichiditatea puternică, care sunt indicatori cheie pentru soliditatea băncii în aceste vremuri, nu vor fi afectate. Susţinut de activitatea operaţională puternică, indicele Core Tier 1 va rămâne la sfârşitul acestui an neschimbat faţă de sfârşitul anului 2010.

Erste Group şi-a redus semnificativ expunerea pe Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda şi Italia, de la 1,9 miliarde euro la sfârşitul exerciţiului 2010 la 600 milioane euro la 30 septembrie. 95% din această expunere este evaluată, la 30 septembrie 2011, la preţul pieţei. În acelaşi timp, expunerea suverană totală pe Grecia şi Portugalia a fost redusă la circa 10 milioane euro. Banca va amâna plata a 1,2 miliarde euro către statul austriac, bani primiți în timpul crizei.
În plus, Erste Group schimbă metoda de evaluare a portofoliul CDS (garanţii vândute) de la cost de amortizare la preţul pieţei. Această măsură va avea un impact negativ singular de 280 milioane euro asupra capitalului propriu aferent anilor dinaintea exerciţiului 2011. Erste Group va amortiza în totalitate fondul comercial (goodwill) al subsidiarei din Ungaria în valoare de 312 milioane euro înainte de impozitare (312 milioane euro după impozitare).

Erste Group va amortiza parţial fondul comercial al subsidiarei din România cu 700 milioane euro înainte de impozitare (627 milioane euro după impozitare), pe fondul unei reveniri economice mai lente. Această măsură nu are niciun efect asupra capitalului propriu obligatoriu sau asupra capitalului tangibil. După preluarea participaţiilor acţionarilor minoritari (SIF-uri) – conform anunţului din 14 septembrie 2011 – fondul comercial rămas va fi susţinut de către o deţinere semnificativ mai mare la BCR.