Scumpirile preconizate pentru 2006 vor fi de maximum 30%

Daca in 2005 sectorul rezidential a fost supraincins, in acest an spiritele se vor mai calma, pentru ca orice majorare semnificativa de pret va deveni insuportabila pentru o piata care a ajuns la fel de scumpa precum cea occidentala.





Cu siguranta ca toti cei care au reusit sa economiseasca ceva bani au alocat o parte importanta din portofoliul investitional domeniului imobiliar. Incurajati de cererea in crestere datorata posibilitatilor financiare tot mai mari ale cumparatorilor si de profiturile uriase care au aparut pe termen relativ scurt, romanii au cumparat case, apartamente si in special terenuri in speranta ca vor da lovitura revanzandu-le dupa un anumit interval de timp cu profituri uriase. Insa din acest an, socoteala din targ nu se mai potriveste cu cea de acasa. Fara discutie, piata imobiliara va ramane in continuare o sursa sigura de venituri pentru cei care investesc in acest domeniu, insa rata profitului nu va mai fi atat de spectaculoasa de acum incolo.


Un studiu al companiei Regatta releva ca ritmul de crestere a preturilor terenurilor va fi mult mai lent ca pana acum si doar in zonele in care nu a fost atins inca nivelul maxim. In plus, analistii Institutului de Consultanta Imobiliara (SGA) sunt de parere ca triplarea pretului terenurilor pentru constructii, survenita in ultimii trei ani, ar putea crea un blocaj pe piata, prin diminuarea rentabilitatii investitiilor. Spre exemplu, in zona Dorobanti, din Capitala, de la 335-350 de euro pe metru patrat, la inceputul anului 2003, pretul pentru o parcela similara este acum de peste 1.000 de euro. “Nici o investitie nu mai este rentabila daca se plateste pentru achizitia terenului mai mult de 45-50% din valoarea totala a proiectului”, se mentioneaza in studiul Institutului de Consultanta Imobiliara. In astfel de zone, unde costurile au atins cote foarte ridicate, preturile nu vor mai creste sau, daca vor mai exista astfel de tendinte, acestea vor fi imperceptibile.


De asemenea, nici terenurile cu destinatie rezidentiala de langa marile aglomerari urbane nu vor mai inregistra majorari ale preturilor atat de mari ca pana acum. Spre exemplu, in Pipera, o zona cu un salt spectaculos al costurilor de achizitie, un metru patrat costa circa 180-200 de euro. Analistii estimeaza pentru urmatoarea perioada o crestere de maximum 15%.
Modificari oarecum semnificative de pret se vor resimti insa in cazul terenurilor agricole. “Estimam majorari de 30-40% in 2006, cresteri influentate de investitiile in infrastructura rurala ce sunt anuntate pentru acest an”, este de parere Razvan Spataru de la agentia de consultanta imobiliara Plex.
Asadar, perioada obtinerii de profituri spectaculoase de 200% doar din revanzarea terenurilor va apune in 2006. Cu toate astea, specialistii afirma ca loturile de teren vor continua sa ramana printre cele mai tranzactionate proprietati imobiliare din simplul motiv ca pentru ridicarea oricarui tip de constructie este in primul rand nevoie de teren.


Totodata, apartamentele situate in blocurile de lux devin o tinta tot mai cautata de cei care vor sa investeasca in imobiliar. Preturile de vanzare pornesc de la 800-900 de euro pe metru patrat si pot ajunge la 1.500 de euro, chiar si 2.000 de euro, in functie de amplasare si dotari.
Pentru anul 2006, previziunile indica majorari de 5-15%. Principalele cauze care vor determina aprecierea preturilor sunt scumpirea materialelor de constructii si a manoperei, cresterea cererii in zona unde este amplasata locuinta, toate acestea corelate cu micsorarea ofertei pe acea zona.
Ionut Bordei, manager de vanzari in cadrul departamentului rezidential al Eurisko, spune ca, desi cererea este mare, exista insa si un prag psihologic al preturilor, dincolo de care, oricat de buna ar fi constructia sau zona, potentialii cumparatori refuza sa plateasca pretul – prea mare – cerut de investitor.


Un aspect interesant a fost insa faptul ca multi dintre cei care au cumparat pentru propria folosinta un apartament de lux s-au reorientat si au transformat achizitia intr-o investitie veritabila: fie au inchiriat, fie au revandut, cu un profit foarte bun. “Anul acesta va fi dinamic din punctul de vedere al ofertei, dar si din perspectiva cererii pentru apartamente in blocuri noi, localizate in zonele centrale si semicentrale ale oraselor”, spune Robert Teodorescu, directorul departamentului vanzari rezidentiale din cadrul Regatta.
Chiriile pentru apartamentele de lux sunt cuprinse in general intre 1.500 si 4.000 euro pe luna, dar pot atinge chiar si 6.000 euro pentru locuintele situate intr-o zona rezidentiala foarte solicitata.
Concluzionand, putem spune ca apartamentele de lux si terenurile vor fi tintele majore pentru cei care vizeaza investitii in domeniul rezidential.









“Anul acesta va fi dinamic din punctul de vedere al ofertei, dar si din perspectiva cererii pentru apartamente in blocuri noi.”


Robert Teodorescu, manager departament vanzari rezidentiale la Regatta




Cum vor evolua preturile


Terenurile agricole reprezinta singurul tip de proprietate care va mai suporta cresteri semnificative de preturi in urmatoarea perioada.

Sursa: Agentiile imobiliare