Serbia va plăti 25 de euro fiecăruia dintre cetățenii săi deja vaccinați împotriva Covid-19 și celor care se vor vaccina până la sfârșitul lunii mai, a anunțat, miercuri, președintele Aleksandar Vucic, o inițiativă guvernamentală care pare a fi prima de acest gen din lume.

Noua inițiativă, menită să „răsplătească persoanele care au dat dovadă de responsabilitate”

Una dintre țările europene care se află în frunte în ceea ce privește vaccinarea populației sale, cu 1,3 milioane de persoane care au primit cele două doze până acum, la o populaţie de 7 milioane de locuitori, Serbia vrea să își relanseze campania de imunizare, în timp ce interesul public a scăzut, scrie La Libre Belgique.

„Toți cei care au primit deja una sau două doze și toți cei care vor fi vaccinați cu cel puțin o doză până pe 31 mai vor primi 3.000 de dinari (25 de euro)”, a declarat Aleksandar Vucic, invitat la televiziunea locală.

El a adăugat că speră că aproape 3 milioane de persoane vor fi vaccinate până la sfârșitul lunii mai cu cel puțin o doză de vaccin.

Țara balcanică a cumpărat milioane de doze de vaccinuri, atât de la laboratoarele occidentale, cât și de la concurenții acestora chinezi și ruși. La sfârșitul lunii martie, autoritățile sârbe au invitat chiar resortisanții țărilor din regiune să vină și să fie vaccinați în Serbia timp de câteva zile.

Autoritățile doresc ca această nouă inițiativă să „răsplătească persoanele care au dat dovadă de responsabilitate”, a spus Vucic.

„Dacă statul mă plătește și îmi spune că e pentru binele meu, atunci ceva nu este în regulă”, ar putea spune mulţi

El a anunțat, de asemenea, că angajații din sectorul public care nu au fost vaccinați nu vor mai putea primi despăgubiri în timpul concediului de boală dacă aceasta se datorează contractării virusului.

„Încă nu am văzut în literatura medicală ca cineva să fi fost plătit pentru a fi vaccinat împotriva Covid-19”, a declarat pentru AFP epidemiologul sârb Zoran Radovanovic. „Prin urmare, am putea fi primii nu numai în Europa, ci și în lume”, a adăugat el.

În alte țări, companiile au oferit beneficii angajaților lor pentru că au fost de acord să fie vaccinați împotriva Covid-19.

Dr. Radovanovic crede, totuși, că incitarea la vaccinare prin oferirea de bani poate fi o sabie cu două tăișuri.

„Acest lucru îi va împinge pe unii care trăiesc în sărăcie extremă să se vaccineze, dar va provoca rezistență la alții”, a avertizat el. „Logica este aceasta: dacă statul mă plătește să fac ceva și îmi spune că este pentru binele meu, atunci ceva nu este în regulă”, a mai spus acest expert.

Sursă foto: Dreamstime