Muncenicii se sărbătoresc în fiecare an pe 9 martie și reprezintă trecerea de la iarnă la primăvară. Muncenicii reprezintă pomenirea celor 40 de sfinți martiri care au fost uciși în Sevastia de către Agricola, guvernatorul Armeniei, în anii 300, ca urmare a faptului că nu au vrut să se lepede de credința lor în Iisus. Așa că, pe 9 martie, se pregătesc 40 de mucenici, care se dau de pomană.

Tradiții și obiceiuri de Mucenici

Pentru a avea parte de sănătate și prosperitate pe tot parcursul anului, se spune că trebui să respectăm câteva tradiții.

Una dintre aceste tradiții este modul de pregătire a mucenicilor. Mai exact, aceștia se pregătesc în formă de cifra 8 și trebuie duși la biserică pentru a fi sfințiți. Tradiția spune că cei care mănâncă mucenici în această zi specială vor fi feriți de boli și vor avea un an bogat și roditor.

Un alt obicei de mucenici îi vizează doar pe bărbați. Aceștia trebuie să bea 40 de pahare de vin, pentru a avea mai multă putere de muncă și sănătate.

La sate se scoate plugul de mucenici pentru a avea recolte îmbelșugate. De asemenea o tradiție de mucenici este și aprinderea focului în curte, pentru purificarea ființelor vii și a spațiului.

Ce este interzis de Mucenici?

Dacă sunt anumite obiceiuri care trebuiesc respectate de Sfinții 40 Mucenici, de asemenea sunt și lucruri interzise de luat în seamă.

În primul rând nu se face curat și nu se spală în această zi Sfântă, dacă vreți să aveți parte de prosperitate și sănătate tot anul. Singurele activități permise sunt cele care țin de agricultură. Așa că, pe 9 martie puteți să vă bucurați se o zi liniștită alături de cei dragi.