„Regret faptul că angajații Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, cei mai mulți dintre ei văzându-și de treabă, au suportat consecințele dezinteresului Șefilor de la București, atât din IM cât și din aparatul central al Ministerului.

Inspectorul General de Stat, prin atitudine pasivă, a împiedicat evitarea recentei situații (explicată mai departe) prin care s-a ajuns ca șefii ITMurilor din teritoriu să decidă să achite doar o mică parte din salariile pe noiembrie ale angajaților. După cum îmi telefona aproape zilnic pentru diferite aspecte din activitatea domniei sale, tot astfel ar fi trebuit să se implice să găsească soluții, alături de mine, pentru a dispune de fonduri în vederea plății integrale a drepturilor salariale. Mai ales că am totală disponibilitate.”, spune Ministrul Muncii.

Ministrul Muncii asigură rezolvarea cazului “salariilor neplătite” la IM/ITM

”Cazul “salariilor neplătite” la IM/ITM pe care îl voi rezolva prin sprijinul Prim-Ministrului și al colegilor din Cabinet, nu poate fi, totuși, izolat de context.

Iată succesiunea care ne arată decizii politice arbitrare cu impact pe bugetul MMPS/IM dar și superficialitatea cu care a ajuns să se trateze, în instituții publice cheie, întocmirea și rectificarea bugetului.

1. În vară la rectificare, Ministrul PSD Budăi decide, de comun acord cu cei din conducerea IM de atunci (Inspectori Adjuncți) să se achite sumele rezultate din litigiile de muncă. Despre “minunata” lege a salarizării cu care se laudă PSD și despre ce haos a generat, cu o proximă ocazie.

2. Direcția Buget din Minister execută.

În buget nu erau prevăzuți bani de salarii până la sfârșitul anului. Se știa. Se așteapta rectificarea.

Bugetele ministerelor se fac cu prea mare lejeritate la începutul anului pe principiul că “se rezolvă” la rectificare. Iată ce se întâmplă când, pe o schimbare politică și una de SG la Ministerul Muncii, înțelegeri verbale necomunicate ajung să afecteze oameni care nu au nicio vină.

3. La rectificare s-au cerut bani dar nu s-a explicat gravitatea problemei. S-a efectuat, cu maxim formalism, operațiunea de trimis-primit email-uri la și de la Finanțe, cerut bani și neprimit, întrucât în cont Drepturi salariale, la momentul vizualizării disponibilului, rămăseseră netransferați cei pentru plată litigii. În dreptul IM se vedeau niște sume și nu s-a gândit nimeni să spună: atenție, nu sunt pentru plată salarii!”, a adăugat Violeta Alexandru.

”Sistemul public are grave probleme de asumare„

Vă spun direct: pare că un întreg Minister și instituțiile din subordine stă în Ministru. El trebuie să rezolve. Sute de angajați, Șefi de instituții care se bucură de privilegii și o de o viață nu foarte stresantă, au explicații până la detaliu dar să rezolve Ministrul, totuși toate problemele. Sistemul public are grave probleme de asumare. Cât ține de mine îmi voi asasuma. De îndată. Ce ne facem însă cu un aparat public care nu își asumă?”, se arată pe pagina de Facebook a Violetei Alexandru.