Auzi la metrou, auzi în tramvai, pe stradă, la chioşcuri de ziare, la coadă la pâine. Acum, toată lumea avertizează pe toată lumea să nu cumpere portocale sau poate lapte sau mai ştiu eu. Nu mai cumpăraţi nimic! Nici nu mai vaccinaţi pe nimeni! Să n-aveţi încredere! Oamenii se uită la ştiri. Au ţinut minte că poate alimentul cutare e contaminat. Nu-i interesează că nu-i. Îi interesează doar posibilitatea că ar fi. Traversez strada. 

Intru în piaţa de la Gorjului, câteva produse româneşti, câteva importate şi câteva despre a căror origine nu scrie nimic pe cartonul ponosit şi călcat în picioare de toţi, apoi ridicat şi pus peste marfa pe care, poate că aş fi vrut să-mi dau banii. M-au pierdut. 

Şi-mi amintesc cum abia la mijlocul lunii ianuarie, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii spunea că a dispus Autorităţii Veterniare să demareze controale la frontiere în cazul fructelor şi legumelor care intră în ţară şi nu doar pe partea de reziduuri, ci şi pe cea de produse chimice. Abia acum! În ceea ce priveşte produsele româneşti, recent el a declarat, pentru presa locală, că acestea-s controlate prin sondaj. Motivul invocat fiind acela că Autoritatea fitosanitară are 450 de angajaţi, iar la nivel de ţară asta înseamnă puţin, astfel că nu pot fi controlate 100%. Încredere totală, parol! Referitor la portocale, el a menţionat că nu au reprezentat cauza pentru care bebeluşii din Argeş s-au îmbolnăvit, potrivit analizelor făcute de Autoritatea Sanitar-Veterinară. În acelaşi timp, Direcţia de Sănătate Publică Argeş (DSP) a anunţat că probele de lapte praf şi apă plată analizate sunt conforme, iar apa din reţelele publice folosită la preparearea hranei copiilor internaţi la Bucureşti este potabilă. Şi n-am să mă opresc aici. Cel mai recent studiu elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe temă arată că, la nivel global, în fiecare an mor circa 420.000 de persoane, dintre care o treime au vârste sub cinci ani, din cauza alimentelor contaminate. Dintre cei peste 200 de agenţi care pot provoca intoxicaţii alimentare, OMS a studiat în profunzime efectele a doar 31 de elemente, printre care bacterii, virusuri, paraziţi, toxine şi substanţe chimice, pentru că despre restul nu există informaţii suficiente sau concludente la nivel mondial. Studiul maiarată şi că de cele mai multe ori printre principalii agenți ai intoxicației alimentare se numără bacteriile listeria și cele care provoacă holera; virusul hepatitei A, paraziții care provoacă toxoplasmoza, cianura şi aflatoxina.

Între timp, aud la ştiri cum în Constanţa, în două magazine din piaţa centrală a oraşului a fost găsită carne congelată, cel mai probabil veche de 40 de ani şi gata să fie pusă la vânzare. Totuşi, pentru 40 de ani, puţin probabil. În fine, asta-i doar o parte din lucruile care se întâmplă sub privirile noastre pierdute, sub grijile zilei de mâine. Momentan avem nişte morţi a căror cauză e necunoscută încă şi cine ştie ce alimente puse la vânzare de care n-ar trebui să ne atingem. Nimănui nu-i pasă că munceşti pe brânci să trăieşti. Că salariul ăla, trudit, se duce printre altele şi pe mâncare.  

Până la urmă, mai bine îmi cumpăr cărţi. Alea ţin şi de foame şi de sete şi nu mă expun la niciun pericol. Dar alea strică ochii! Parcă-mi strigă cineva. Deja-s ochelaristă. Îmi port cu mândrie ochelarii, ultimul răcnet, luaţi din greşeală. Că din greşeală fac cele mai bune lucruri.