Comunicatul comun difuzat de cancelarul german şi preşedintele francez ‘este cel puţin o cotitură în comunicarea lor’, pentru că ‘au lăsat deoparte tăcerea şi au dat o declaraţie clară şi semnificativă’, apreciază Ulrike Guerot, expertă a Consiliului European pentru relaţii internaţionale.

Franţa şi Germania au afirmat vineri că sunt ‘hotărâte să facă totul pentru a proteja’ zona euro, după ce Angela Merkel şi Francois Hollande au vorbit la telefon.

‘Pieţele aşteptau această luare de poziţie’, consideră Henrik Uterwedde, director adjunct al Institutului franco-german din Ludwigsburg (Germania), adăugând că ‘nu s-a îndoit niciodată’ de angajamentul celor două ţări în acest sens.

Declaraţia, apărută la câteva ore după ce preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE); Mario Draghi, a spus că BCE este ‘gata să facă tot ce este necesar pentru păstrarea euro’, constituie un semnal adresat ‘ţărilor din sudul Europei’ – Spania, Portugalia, Italia, consideră Ulrike Guerot.

Ea arată şi prin ce s-ar deosebi tandemul ‘Merkollande’ de duetul ‘Merkozy’, pe care cancelarul german îl forma cu fostul preşedinte Nicolas Sarkozy. ‘A fost o declaraţie franco-germană în favoarea restului Europei, nu una în care Franţa şi Germania hotărăsc împotriva restului Europei’, arată analistul.

Este primul act politic important al celor doi lideri politici. ‘Înainte de declaraţie, au mai fost întâlniri, conferinţe de presă, dar de această dată este primul semnal puternic’, apreciază Uterwedde.

Vineri seară, ca reacţie la declaraţia franco-germană, săptămânalul Der Spiegel agita pe site-ul său spectrul unei inflaţii incontrolabile determinată de politica BCE şi de măsurile de intervenţie în favoarea ţărilor aflate în dificultate, care ar contribui la ‘confiscarea economiilor germanilor’. Uterwedde consideră că ar fi un ‘risc calculat’ al cancelarului german, care ar vrea să amintească faptul că guvernul german nu primeşte ordine de la ‘şoimii de la Buba’ – banca centrală germană (BuBa), apărătoare inflexibilă a austerităţii bugetare, chiar dacă îi garantează independenţa.
SURSA: Agerpres