S-au reluat lucrările la Nord Stream 2

Nord Stream 2 a anunțat că lucrările la gazoductul între Rusia şi Germania au fost reluate sâmbătă în apele daneze după o fază pregătitoare de aproape două săptămâni.

Potrivit comunicatului de presă, instalatorul rus de conducte Fortuna, ”care a început lucrările pe 24 ianuarie (…) a început, după teste reuşite, astăzi (sâmbătă) instalarea ţevilor”.

”Toate lucrările se desfăşoară în conformitate cu autorizaţiile primite”, se menţionează în comunicat, conform Agerpres.

La începutul lunii decembrie, lucrările pentru Nord Stream 2, un proiect în valoare de peste 9 miliarde de euro şi 1.200 de kilometri de legătură submarină, au fost reluate în apele germane, după ce au fost suspendate timp de aproape un an din cauza sancţiunilor americane.

Nord Stream a fost autorizat de autorităţile daneze să reia lucrările în apele sale, începând cu 15 ianuarie. Dar operatorul menţionase o fază ”pregătitoare” înainte de reluarea lucrărilor, pe fondul incertitudinii legate de transferul de putere între fostul preşedinte american Donald Trump şi succesorul său Joe Biden.

Ce spune Merkel despre Nord Stream 2

Deși șefa guvernului de la Berlin a menţionat că Germania îşi ”rezervă dreptul de a continua sancţiunile (împotriva Rusiei), în special împotriva unor persoane individuale”, a adăugat că este o ”datorie diplomatică” să menţină deschise canalele de comunicare cu Moscova.

Angela Merkel a respins o posibilă suspendare a lucrărilor la acest proiect. ”Poziţia (Germaniei) asupra Nord Stream 2 nu este deocamdată afectată de aceasta; este un proiect asupra căruia cunoaşteţi poziţia guvernului federal” german, a punctat Merkel.

Ministrul german de finanţe, Olaf Scholz, s-a declarat marţi convins că gazoductul ruso-german Nord Stream 2 va fi finalizat, în pofida presiunilor Franţei, SUA şi ale altor aliaţi ca acest proiect să fie suspendat în urma reprimării mişcării de susţinere a opozantului Aleksei Navalnîi în Rusia.

Cu un ”da” clar a răspuns Scholz la o întrebare, ce i-a fost adresată la forumul jurnalistic ”Europa 2021”, despre realizarea până la capăt a acestui proiect costisitor – de circa 9,5 miliarde de euro -, construit în prezent în proporţie de 95%.