Primul apartament construit de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), prin programul de închiriere destinat tinerilor, a fost vândut la jumătatea lunii noiembrie, cumpărătorul plătind 62.137 lei (circa 14.700 de euro) pentru un apartament cu două camere din oraşul Nehoiu, judeţul Buzău.

„Prima locuinţă construită de ANL prin Programul de construcţii locuinţe pentru tineri a fost vândută în judeţul Buzău – oraşul Nehoiu. Apartamentul are două camere şi a fost vândut în data de 13 noiembrie, la preţul de 62.137,79 lei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

Plenul Senatului a adoptat în luna octombrie o propunere legislativă prin care se prevede posibilitatea vânzării locuinţelor construite prin ANL, la preţ de inventar. Preţul de inventar reprezintă costul de construcţie, la care se adaugă costurile suportate de primării pentru asigurarea utilităţilor.

Potrivit reprezentanţilor ANL, chiriaşii au în continuare prioritate la achiziţia acestor locuinţe. Preţul de inventar al unei garsoniere construite de ANL în Bucureşti este de circa 20.000 de euro, iar în ţară variază între 14.000 şi 17.000 euro, în funcţie de suprafaţă.

ANL are la vânzare 6.983 de locuinţe

În prezent pot fi vândute 6.983 de locuinţe ANL construite în cadrul acestui program, sumele obţinute urmând să fie utilizate numai pentru finanţarea acestui proiect, conform sursei citate.  Instituţia precizează că evaluarea locuinţelor şi vânzarea lor sunt realizate de autorităţile publice locale.

Ministrul demis al Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Vasile Blaga, a declarat în septembrie că pot fi vândute 11.500 de locuinţe, din totalul celor 24.500 de case construite de ANL.

Agenţia a anunţat în octombrie că a recepţionat 461 de locuinţe, în respectiva lună, în cadrul programului de închieriere destinat tinerilor, şi un număr de 2.675 de unităţi locative de la începutul anului.