În 2020, angajații români vor beneficia de mai multe zile libere. Mai exact, este vorba despre 15 zile și față de anul în curs când doar 10 zile picau în timpul săptămânii, anul viitor vor fi 11 zile în timpul săptămânii.

Cele 15 zile sunt împărţite în felul următor:

În ianuarie – 1 şi 2 ianuarie (miercuri şi joi) – prima și a doua zi de Anul Nou; 24 ianuarie (vineri) – Ziua Unirii Principatelor Române

În aprilie – 17 aprilie (vineri) – Vinerea Mare; 19 şi 20 aprilie (duminică şi luni) – prima şi a doua zi de Paşte

În mai – 1 mai (vineri) – Ziua Muncii

În iunie – 1 iunie (luni) – Ziua Copilului; 7 şi 8 iunie (duminică şi luni) – prima şi a doua zi de Rusalii

În august – 15 august (sâmbătă) – Adormirea Maicii Domnului

În noiembrie – 30 noiembrie (luni) – Sfântul Andrei

În decembrie – 1 decembrie (marţi) – Ziua Naţională a României; 25 şi 26 decembrie (vineri şi sâmbătă) – prima şi a doua zi de Crăciun

Angajații care lucrează în aceste zile, compensații bănești

Cei cărora locul de muncă nu le permite să lipsească în aceste zile, potrivit Codului Muncii, aceștia trebuie să fie compensaţi prin zile libere de către angajator într-o perioadă de până la 30 de zile sau, daca nu se acordă zile libere, să beneficieze de un un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în timpul programului normal.

Este vorba despre angajații care lucrează în unități sanitare sau de alimentație publică, dar și de cei a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.

În plus, Codul Muncii prevede şi sancţiuni pentru nerespectarea legii: angajatorii care nu acordă aceste zile libere sau compensaţii pot primi amenzi situate între 5.000 de lei şi 10.000 de lei.