S-a schimbat situația la frontierele externe ale UE. Mai exact, numărul de treceri ilegale de frontieră detectate la graniţele externe ale Uniunii Europene a scăzut cu 13%. Acest lucru se datorează, în mare parte din cauza restricţiilor împotriva COVID-19, a anunţat vineri agenţia pentru poliţia de frontieră a UE Frontex, citată de DPA.

În acest moment se poate vorbi de cel mai mic număr de intrări ilegale detectate după 2013.

Cea mai mare scădere s-a înregistrat mai ales pe ruta est-mediteraneană, unde traversările ilegale au scăzut cu 76% până la aproximativ 20.000. Pe traseul din vestul Mediteranei traversările ilegale au scăzut cu aproape 30%, până la aproximativ 17.000.

Cu toate acestea, trecerile ilegale s-au dublat pe ruta din centrul Mediteranei, care include Italia, la peste 35.500, şi au crescut cu aproape 80% în Balcanii de Vest (la aproape 27.000).

Unde s-a înregistrat cea mai mare creștere

O creştere semnificativă de opt ori a traversărilor ilegale a fost înregistrată anul trecut în Insulele Canare ale Spaniei, la peste 22.600, cel mai mare număr de când Frontex a început să colecteze date în 2009.

„Contrabandiştii (de imigranţi clandestini) folosesc adesea nave mari de pescuit capabile să transporte un mare număr de persoane plecate din ţările Africii de Vest precum Mauritania, Senegal şi Gambia”, a declarat agenţia.

În 2020, cetăţenii sirieni au rămas pe primul loc printre cei care încearcă să migreze, urmaţi de tunisieni, algerieni şi marocani, potrivit Frontex.

Numărul migranţilor bărbaţi care încearcă să ajungă în Europa a crescut, în timp ce femeile au reprezentat mai puţin de 10% din detectările de treceri ilegale în 2020, comparativ cu 25% în urmă cu un an. Cota de copii migranţi de asemenea a scăzut.

Frontex, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, a fost înființată în 2004 cu scopul de a sprijini statele membre ale UE și țările asociate spațiului Schengen în protejarea frontierelor externe ale spațiului de liberă circulație al UE.  În calitate de agenție a Uniunii Europene, Frontex este finanțată din bugetul UE, precum și din contribuțiile țărilor asociate spațiului Schengen.