Experţii Universităţii Harvard consideră că au găsit cheia pentru a opri criza sanitară cu care se confruntă omenirea în prezent: testele pentru coronavirus ieftine, ușor de utilizat de oameni acasă și care pot fi produse la scară largă.

Spre deosebire de testele tip PCR, care necesită de multe ori chiar și câteva zile pentru a fi procesate, noile teste oferă rezultatele în doar câteva minute.

Testul care depistează COVID-19 este foarte ieftin, costând doar 1 dolar şi este uşor de administrat acasă. Dr. Michael Mina, epidemiolog la Universitatea Harvard, spune că testul poate fi “la fel de eficient ca un vaccin pentru a întrerupe transmisia coronavirusului”.

Testele în cauză sunt din hârtie, similare cu testele de sarcină, oferă rezultate rapide și sunt deja dezvoltate de mai multe companii. Aceste teste nu sunt la fel de precise ca cele PCR efectuate în laboratoare, însă acest lucru nu reprezintă o problemă majoră, a explicat specialistul.

FDA (Agenţia americană a Medicamentelor – n.red.) nu vrea să aprobe aceste teste deoarece nu sunt la fel de precise ca cele bazate pe exudat exudat nazo-faringian, însă acest lucru este important doar dacă vorbim de o unealtă de diagnostic, precizează Michael Mina.

Noile teste sunt suficient de precise pentru a putea fi folosite la scară largă pentru screening – teste de prevenție. În cazul unui rezultat pozitiv, pacienții pot merge la medic pentru cercetări mai amănunțite, scriu stirileprotv.ro.

Această metodă de testare rapidă “va opri în mare parte transmisia și va face ca focarele să dispară în câteva săptămâni”, a mai declarat specialistul de la Harvard.

Totuşi, rămâne de văzut dacă acest tip de teste vor primi aprobare, pentru că dacă se va cere ridicarea gradului de precizie, asta va duce automat şi la creşterea preţului şi vor deveni inaccesibile publicului larg. Mai mult, majoritatea companiilor care produc astfel de teste sunt de mici dimensiuni și nu ar putea furniza suficient de multe teste.