SUA, Australia, India, Canada și Japonia au încheiat recent un exercițiu operațional masiv, coordonat, multilateral, de vânătoare de submarine inamice, scrie publicația NationalInterest.

Astfel, America și aliații săi încearcă să-și perfecționeze capacitatea colectivă de a identifica, urmări și ataca submarinele chineze. Exercițiul Sea Dragon 2021 a folosit avioane de supraveghere Poseidon ale Marinei SUA, precum și o serie de active de suprafață, aeriene și submarine, pentru a alterna misiunile de căutare între țări, se spune într-un raport al Marinei. „Timp de două săptămâni, peste 190 de oameni din cinci țări au participat la peste 200 de ore instruire, culminând cu exerciții de urmărire a unui submarin din lumea reală”, se arată în raport.

Succesul operațiunii depinde de eficiența rețelei aliate

Acest tip de operațiune integrată aliată este semnificativă. Dar succesul său depinde de eficiența rețelei aliate, deoarece navele, submarinele, aeronavele și nodurile de comandă și control ar trebui să susțină conectivitatea.

Avioanele de supraveghere precum Navy P-8, împreună cu elicoptere maritime, ca MH-60R Sea Hawk pot coborî sonarul sub suprafață. Ele pot supraveghea adâncimea la care se află submarinele cu tehnologie de scanare laser. Sea Hawk poate chiar să atace submarine inamice.

Un alt element crucial al exercițiului a inclus escadrila de patrulare a Marinei, numită VP-8. „Sea Dragon 2021 a oferit escadrilei VP-8 șansa de a se coordona și de a comunica prin stație cu alte echipaje și cu alte țări”, a declarat pilotul VP-8, lt. Joseph Moralesvargas.

Chiar dacă aceste exerciții nu-și vor atinge obiectivele de rețea preconizate, ar putea pune mai multă presiune pe China, a cărei flotă de submarine din clasa Jin se extinde.