Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, la Cluj, că lista de candidaţi pentru alegerile europarlamentare va fi stabilită în jurul datei de 15 februarie în Biroul Politic Naţional, iar până atunci nu pot exista nemulţumiri cu privire la această listă.

Prezent sâmbătă la Cluj-Napoca, unde a participat la şedinţa regională Nord-Vest a PNL, liderul liberal a fost întrebat într-o conferinţă de presă cum comentează solicitarea liderului PNL Timiş, Nicolae Robu, de democratizare a deciziei, respectiv ca lista să fie supusă votului secret în Colegiile Directoare Judeţene ale partidului.

„Nemulţumiri? Nu poate exista nicio nemulţumire cu privire la listă atâta timp cât lista nu este decisă în organismele statutare. (…) Nu am avut o discuţie, dar nu poate exista nicio nemulţumire legată de listă pentru că această listă nu este votată în organismele statutare şi nu e stabilită. Deci încă nu există o listă”, a spus Orban.

Liderul liberal a precizat că lista cu candidaţii la alegerile europarlamentare va fi votată de preşedinţii filiale, în baza mandatului pe care îl vor primi de la filiale şi a prevederilor statutare.

Liderul liberal a mai precizat că lista pentru alegerile europarlamentare va avea o reprezentare echilibrată.

Întrebat cu aceeaşi ocazie dacă fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, va ocupa un loc pe lista partidului pentru alegerile din mai, Ludovic Orban a afirmat că acesta este unul dintre cei 49 de candidaţi şi că nu doreşte să facă comentarii despre un candidat anume.

Biroul Politic Judeţean (BPJ) al PNL Timiş a cerut, vineri seara, conducerii PNL, „cu respect”, democratizarea deciziei asupra listei de candidaţi la europarlamentare, susţinând că nu mai este un secret pentru nimeni faptul că sunt dificultăţi în acest sens.

„Eu şi colegii din BPJ Timiş considerăm că soluţia înţeleaptă, de natură să ne permită ieşirea din impas, este democratizarea deciziei. Concret, cerem ca lista celor 49 de aspiranţi la o candidatură să fie supusă votului secret în Colegiile Directoare Judeţene ale partidului, urmând ca poziţia pe listă să fie dată de numărul de voturi obţinut de fiecare. Considerăm că în acest fel, partidul va rămâne unit, iar răspunderea asupra rezultatului va fi a tuturor, în solidar. Rolul primarilor este esenţial în orice alegeri – ei sunt toţi membri în CDJ-uri -, ori ei se vor implica la maxim dacă li se va acorda importanţă, dacă vor avea un cuvânt de spus, respectiv nu se vor implica la maxim dacă li se va trânti în faţă o listă întocmită fără ei, cu oricâtă bună-credinţă ar fi ea făcută”, a argumentat preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, vineri, într-o postare pe pagina sa de Facebook.