'Acord', a scris pe Twitter, fără alte detalii, premierul belgian Charles Michel.  La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot a postat pe contul său de Twitter: 'Se pare că avem un acord'. Totodată, premierul luxemburghez Xavier Bettel a scris tot pe Twitter că liderii din zona euro 'sunt aproape de un acord', adăugând că 'Europa este puternică', potrivit DPA. Pe ştirea iniţială a aacordului euro a tins să se aprecieze. Cursul euro/dolar a urcat în numai câteva minute din zona de 1,1125 dolari pentru un euro căre un maxim intraday de 1,1195 dolari pentru un euro, conform portalului Yahoo Finance.

Un şoc însă pentru pieţe. Semnarea acordului final este la săptămâni distanţă şi este mult de lucru, a declarat preşedintele în exerciţiu al Eurogrupului, ministrul olandez de finanţe Jeroen Dijsselbloem, potrivit The Telegraph. Euro cade cu viteza lamei de topor. Trei sferturi i-au trebuit pentru a reveni la nivelul de la care a plecat la anunţarea înţelegerii de principiu, iar după spargerea acestui nivel căderea s-a accelerat, cotaţia ajungând cu mai puţin de o oră înaintea prânzului în zona de 1,1060 dolari pentru un euro.

Punctul-cheie în negocieri l-a reprezentat solicitarea făcută Greciei de a "vinde din casă". Foaia iniţială a Eurogrupului includea constituirea unui fond în Luxemburg şi în care statul elen să pună active în valoare de 50 miliarde euro din a căror vânzare să se facă plăţi în serviciul datoriei. The Telegraph scrie că în acordul final se prevede că în acest fond numai 37,5 miliarde euro să fie vărsaţi pentru achitări în contul datoriei, iar 12,5 miliarde euro pentru noi investiţii în Grecia.

Liderii statelor din zona euro s-au reunit duminică seară pentru a decide dacă sunt sau nu îndeplinite condiţiile pentru începerea negocierilor cu Atena privind un nou program de asistenţă financiară de la creditorii internaţionali (Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană), al treilea program de acest fel în ultimii cinci ani. Reuniunea la nivel înalt a zonei euro a fost precedată de una a miniştrilor de finanţe (Eurogrup). Aceştia au elaborat un document potrivit căruia un eventual nou program de asistenţă financiară pentru Grecia este estimat la 82-86 miliarde de euro.