Rusia si-a intensificat in ultima vreme gesturile de bunavointa fata de Romania fapt care pe unii ar putea sa ii bucure, iar pe altii sa ii ingrijoreze!

Dupa anuntul potrivit caruia Rusia s-a aratat dispusa sa livreze gaze Romaniei fara intermediari si ca ar dori ca tara noastra sa faca parte din proiectul South Stream, o alta informatie pe aceeasi tema faca ca lucrurile sa devina cel putin interesante si ceva mai complexe.

Concret, premierul rus, Vladimir Putin, a declarat ca nu se opune participarii Romaniei la proiectul Nabucco, ceea ce este de natura sa nedumireasca, pentru ca Nabucco si South Stream sunt concurente.

„In privinta gazoductelor alternative, noi nu figuram printre participantii la proiectul Nabucco, dar asta nu ne deranjeaza. Daca exista resurse, pentru numele lui Dumnezeu, exista un acord deplin”, a spus Vladimir Putin.

Proiectul Nabucco are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene, care este dependenta de Rusia, prin construirea unui gazoduct care va porni de la Marea Caspica si va ocoli Rusia.

Conducta va avea o lungime de 3.300 de kilometri, costurile estimate initial fiind de aproximativ 4,5 miliarde Euro.

Din cauza cresterii pretului petrolului si al otelului, estimarea actualizata in luna mai 2008 a ajuns la 7,9 miliarde euro.

Proiectul, care va fi finantat in proportie de o treime de catre actionari si de banci – doua treimi, necesita doua milioane de tone de otel, 200.000 de segmente de teava de otel si peste 30 de instalatii de compresare a gazului.

Companiile interesate de construirea gazoductului sunt Botas (Turcia), RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania).

Pentru acest proiect, contributia Romaniei stabilita initial era de aproximativ 850 milioane de euro, platibili in patru ani.