'Având în vedere că Ucraina s-a alăturat sancţiunilor economice şi financiare impuse Rusiei, am decis să introducem măsuri de protecţie sub forma unui embargo pentru produsele alimentare', a declarat Alexey Ulyukayev, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya-24. 
'Cel mai probabil vom fi nevoiţi să ne protejăm piaţa, într-o manieră unilaterală, în faţa accesului nedorit, prin teritoriul Ucrainei, al produselor alimentare provenite din terţe ţări, în primul rând al celor provenite din statele membre ale Uniunii Europene", a adăugat acesta. 

În replică, premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a estimat că pierderile potenţiale pentru Ucraina de pe urma introducerii de către Rusia a embargoului la produsele alimentare ar urma să se ridice la 600 de milioane de dolari, în 2016. 
'Am început să ne pregătim pentru introducerea, de către Rusia, a restricţiilor comerciale împotriva Ucrainei. Am făcut o evaluare a posibilelor pierderi provocate exporturilor către Rusia de acest embargo şi, în 2016, estimăm că acestea se vor ridica la 600 de milioane de dolari', a spus Arseni Iaţeniuk. 

În luna august 2015, premierul rus Dmitri Medvedev declara că Moscova va introduce un embargo la produsele alimentare provenite din Ucraina începând din 2016 în situaţia în care va intra în vigoare un acord de asociere între Kiev şi Uniunea Europeană. 

La începutul lunii august 2014, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei, în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne şi lapte, precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia. 

 AGERPRES