Potrivit interlocutorului cotidianului, primele nouă avioane de antrenament Iak-130 urmează a fi livrate Damascului până la sfârşitul anului. În 2015 se vor livra încă 12, iar în 2016 Damascul ar urma să primească ultimele 15 aeronave. În acest fel, 'ne vom îndeplini obligaţia contractuală de a furniza 36 de (avioane) Iak-130', a semnalat sursa apropiată de Rosoboronexport.

În luna iunie 2013, ziarul anunţa că Siria vărsase Rusiei un acont pentru primele şase avioane Iak-130 prevăzute de un contract semnat în decembrie 2011. La acea epocă, o sursă semnala pentru RIA Novosti că avioanele erau gata şi nu aşteptau decât o decizie politică pentru a fi livrate.

Directorul general al Rosoboronexport, Anatoli Isaikin, a recunoscut într-un interviu existenţa contractului şi a spus că acest document din 2011 este ultimul pe care l-au semnat Rusia şi Siria cu privire la exportul de armament, potrivit Europa Press.

Rusia a declarat în repetate rânduri că nu livrează în Siria decât armament defensiv, neîncălcând normele dreptului internaţional, aminteşte RIA Novosti. AGERPRES